Kulttuuri

Uutta kotimaista muotoilua - ja brittiläistäkin

TS/Markku Ojala<br />Brittiläisen muotoilun näyttelyssä on mukana useita valaisimia, kuten hollantilaissyntyisen, Lontoossa asuvan Tord Boontjen romanttinen Midsummer light.
TS/Markku Ojala
Brittiläisen muotoilun näyttelyssä on mukana useita valaisimia, kuten hollantilaissyntyisen, Lontoossa asuvan Tord Boontjen romanttinen Midsummer light.

HELI NUMMILA

Mitä tulee mieleen sanaparista suomalainen muotoilu?

Tapio Wirkkala , Kaj Franck , Timo Sarpaneva , Nanny Still ?

Vai Tonfisk Design, Perhonen, Valvomo, Harri Koskinen , Teresa Moorhouse?

- Suomalainen muotoilu elää uutta tulemistaan. "Isot nimet" ovat näkyneet maailmalla jo pitkään, mutta nyt meillä on kokonainen sukupolvi nuoria muotoilijoita, jotka ovat hyvin kansainvälisiä.

- Osa on tullut tänne muualta, osa taas työskennellyt ja opiskellut ulkomailla, miettii arts manager Kirsi Korhonen British Councilista.

Kaikki tiet vievät Britteihin

Käsitykset suomalaisesta muotoilusta päivittyvät Global Local Helsinki -näyttelyssä, joka on esillä Design Forum Finlandin tiloissa Helsingissä. Näyttely esittelee monipuolisesti suomalaista osaamista, mukana on 17 muotoilijaa tai työryhmää ja tuotteita löytyy huonekaluista tekstiileihin, koruihin ja valaisimiin.

Samalla voi tutustua brittiläiseen muotoiluun - ja siihen, miten kansainvälistä se on. Britannian ulkoministeriön rahoittama yhteistyöorganisaatio British Council on tuonut samaan paikkaan kiertonäyttelyn nimeltä Import Export.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Brittiläisen muotoilun kansainvälisyys ei ole mikään ihme, sillä yli kolmannes muotoilualan eurooppalaisista yliopisto-opiskelijoista on jossakin vaiheessa joko opiskellut tai harjoitellut Britanniassa.

Näyttelyn tekijöiden joukkoon mahtuukin esimerkiksi intialainen, brasilialainen - ja myös suomalainen suunnittelija, Anne Kyyrö Quinn .

Lontoossa jo 18 vuotta asunut Kyyrö on käyttänyt näyttelytöissään etupäässä huopaa.

- Se on materiaali, joka inspiroi minua. Siitä pystyy tekemään veistoksellisia pintoja, Kyyrö selittää.

Intian ja Australian kautta Suomeen

Import Export -näyttely saapui Suomeen Intiasta, sitä ennen se oli vieraillut Australiassa. Helsingistä matka jatkuu Lontooseen, ja mukaan pääsee myös joukko suomalaissuunnittelijoiden töitä, samoin kuin intialaista ja australialaista muotoilua. Tämä cocktail on esillä Lontoossa Victoria ja Albert -museossa syyskuusta joulukuuhun 2005 esillä olevassa yhteisnäyttelyssä.

- Tähän hankkeeseen mukaan pääseminen on kuin lottovoitto. Uusi suomalainen muotoilu ei ole ollut näin näkyvästi esillä Lontoossa koskaan aikaisemmin. Lisäksi tämä on suurelle yleisölle nyt mahtava näköalapaikka siihen, mitä meillä tehdään, miettii Kirsi Korhonen.

Nuoret muotoilijat ovat mahdollisuuteen tyytyväisiä, mutta tietävät, että töitä on tehtävä myös paikan päällä.

- Se ei vielä auta että tavarat menevät Lontooseen, pitää mennä myös itse sinne ja tehdä duunia osastolla, miettii arkkitehtuuritoimisto Valvomoon kuuluva Vesa Inkola .

Hän on reissun suhteen toiveikas.

- Eihän sitä koskaan tiedä, mistä se iso ja tärkeä kontakti löytyy.

Import Export ja Global Local Helsinki -näyttelyt esillä12.6. asti Design Forum Finlandissa (Erottajankatu 7, Helsinki).

TS/Markku Ojala<br />Global Local Helsinki -näyttelyssä on esillä Harri Koskisen täyspuinen Muu-tuoli, joka voitti viime syksynä Compasso d'Oro -palkinnon huonekalusarjassa Italiassa.
TS/Markku Ojala
Global Local Helsinki -näyttelyssä on esillä Harri Koskisen täyspuinen Muu-tuoli, joka voitti viime syksynä Compasso d'Oro -palkinnon huonekalusarjassa Italiassa.
TS/Markku Ojala<br />Anne Kyyrö Quinn käyttää mielellään materiaalinaan huopaa. Siitä ovat valmistuneet myös Import Export -näyttelyssä esillä olevat tyynyt, esimerkiksi etualan Twist ja Target.
TS/Markku Ojala
Anne Kyyrö Quinn käyttää mielellään materiaalinaan huopaa. Siitä ovat valmistuneet myös Import Export -näyttelyssä esillä olevat tyynyt, esimerkiksi etualan Twist ja Target.