Kulttuuri

Kunnioituksesta veteraaneja kohtaan

TS/Vesa-Matti Väärä<br />Tali-Ihantala 1944 -elokuvahanke on edennyt hyvin, ohjaaja Åke Lindman (vas.) ja amiraali Jan Klenberg iloitsevat.
TS/Vesa-Matti Väärä
Tali-Ihantala 1944 -elokuvahanke on edennyt hyvin, ohjaaja Åke Lindman (vas.) ja amiraali Jan Klenberg iloitsevat.

MATTI LEHTONEN

Toisen maailmansodan perintöä ruoditaan yhä aktiivisesti elokuvan keinoin. Sodan käännekohdat esimerkiksi Stalingradissa ja Normandiassa ovat jo saaneet oman kuvauksensa. Myös Suomen kohtalonhetket talvi- ja jatkosodassa ovat olleet esillä filmeissä - niin myös jatkossa.

Suomenruotsalaisen jalkaväkirykmentin vaiheista sodan melskeissä kertoneen Etulinjan edessä -elokuvan taustatiimi valmistautuu paraikaa uuden suurelokuvan tekemiseen. Sodan päätösvaiheen ratkaisutaistelut Tali-Ihantalassa kerrotaan vuonna 2007 ensi-iltansa saavassa elokuvassa.

Etulinjan edessä ja tuleva Tali-Ihantala 1944 rahoitus toteutetaan saman organisaation, Syväriltä Kannakselle -elokuvien Tuki ry:n työllä. Kahden elokuvan yhteisbudjetti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon, joista neljännes tulee suorasta tuotosta, kuten lippujen ja dvd-tallenteiden myynnistä ja 20 prosenttia julkisesta tuesta. Loput on kerätty yksityisinä sponsoriavustuksina.

Miljoona euroa Ruotsista

- Eri tahojen alttius myöntää hankkeellemme suoraa taloudellista tukea juontuu selvästikin kunnioituksesta sotiemme veteraaneja kohtaan, sanoo Syväriltä Kannakselle -elokuvien Tuki ry:n puheenjohtaja, amiraali Jan Klenberg .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syväriltä Kannakselle -elokuvat ovat saaneet alkunsa kirjailija Benedict Zilliacuksen ja tutkija Stefan Forssin aloitteesta. Niiden ohjaajaksi ryhtyi Åke Lindman .

- Rahoittajatahojen kiinnostus on ollut vaihtelevaa. Muutamassa tapauksessa hankkeelle myönnettiin lyhyiden keskustelujen päätteeksi suuria, jopa 200 000 euron summia. Toisenlaisiakin tilanteita oli, mikä on ymmärrettävää aikamme taloudellisten realiteettien alla, Klenberg sanoo.

Varoja on tullut paitsi liikemaailmasta myös erilaisilta säätiöiltä. Lisäksi on huomattava ruotsalaisen liike-elämän omaehtoinen ja merkittävä osallistuminen miljoonan euron summalla.

Syväriltä Kannakselle -elokuvien Tuki ry:n osuus tulevan elokuvan 4,5 miljoonan budjetista on reilut kaksi miljoonaa. Hanke on edennyt hyvin, sillä summasta puuttuu enää runsaat 300 000 euroa.

Todenmukainen kuva taistelusta

Realistiseen sodankuvaukseen pyrkiviä elokuvia on nähty maassamme ja muuallakin viime vuosina lukuisia. Onko olemassa siis olemassa riski, että ilman niitä sodan tapahtumat ja niiden merkitys painuisivat unholaan?

- Tuskin voidaan puhua unohtumisesta. Näitä filmejä tarvitaan, jotta tapahtumista jälkipolville siirtyvä kuva olisi oikea. On hyvä tietää, että elokuvan tapahtumille on todellinen esikuva historiassa aina aidoista keskustelunpätkistä alkaen, Klenberg toteaa.

Myös Lindman pitää rehellisyyttä ja aitoutta tärkeänä lähtökohtana.

- Olen lukenut kutakuinkin kaiken Tali-Ihantalan taistelusta saatavana olevan kirjallisuuden ja haastatellut kymmeniä sen tapahtumissa mukana olleita veteraaneja. Uskallan sanoa, että tiedän varsin perinpohjaisesti, mitä siellä tapahtui ja mikä on sen merkitys, sanoo Lindman, joka käyttää lopullisessa elokuvassa myös autenttista filmimateriaalia.

Tukiyhdistyksen jäsen Heikki Järvinen pitää myös varainhankintakampajan kannalta tärkeänä, että nuoren polven yritysjohtajat saavat mahdollisimman todenmukaisen kuvan siitä, mitä heidän ikätoverinsa tekivät maansa hyväksi sodan aikana.