Arjessa on jotain outoa

Jos pitää Johanna Sinisalon esikoisromaanista Ennen päivänlaskua ei voi , kannattaa tutustua myös novellikokoelmaan Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita .

Nämä aiemmin pääosin eri lehdissä julkaistut novellit osoittavat, että romaani ei syntynyt tyhjästä vaan sitä edelsivät monet samantapaisia teemoja käsitelleet novellit luonnon ja kulttuurin suhteiden pohdinnasta kuvauksiin vallan ja alistamisen keinoista.

Sinisalon novelleille on leimallista jonkin oudon asian tai ilmiön tuominen keskelle arkea. Alaotsikon määritelmä häiritseviä tarinoita viitannee juuri tähän. Maailma ei Sinisalon novelleissa ole koskaan täysin sellainen kuin miltä se ulospäin näyttää.

Oven lukko, sorsapuiston sorsa, sorsia ruokkiva vanha nainen, monet tavallistakin tavallisemmat asiat saavat uusia ulottuvuuksia. Sinisalo ikään kuin pakottaa lukijan miettimään arkea uusista näkökulmista.

Toisaalla hän luo mytologisia rakenteita. Palvelukseen halutaan kokenut neitsyt - sekä Metsän tuttu -novelleissa yhdistyy luonnonkansojen mutkaton yhteys luontoon. Samaan aikaan novellit kuvaavat seksuaalisuutta, kasvua aikuiseksi ja nuoruuden viattomuuden menetystä.

Seksuaalisuutta käsittelevät tai sivuavat muutamat muutkin novellit. Baby Doll on karu kuvaus siitä millaiselta näyttää lapsen maailma vuonna 2010, jos nykyisin vallalla oleva kaiken seksualisoiva kehityssuunta jatkuu.

Ilman määreitä

Aiemmin julkaisematon, tätä kokoelmaa varten kirjoitettu Grande Randonnée -novelli kuvaa kirjailijan itsensäkin harrastamaa vuoristovaellusta. Siinä, kuten Etiäinen -novellissa, käsitellään ajatusta jonkinlaisen henkimaailman tai rinnakkaisen todellisuuden olemassaolosta.

Kokoelman päättävä Yhdeksän ruukkua toimii oikeastaan päin vastoin kuin muut novellit. Kun Sinisalo yleensä tuo arkeen outoutta, hän tässä novellissa riisuu Jeesuksen elämästä mystiikkaa. Hän lihallistaa ja arkipäiväistää, joskin samalla tuo mukaan myös uutta mystista aineistoa.

Sinisalo vierastaa häneen istutettua scifi- ja fantasiakirjailijan leimaa. Eikä turhaan. Kokoelman novelleista löytyy viitteitä yhtä lailla perinteisen romaanin, dekkarin, trillerin kuin vaikkapa kauhukirjallisuuden suuntaan.

Samaan aikaan Sinisalo tehokkaasti pyrkii välttämään tekstiensä kaikenlaista määriteltävyyttä. Näitä novelleja ei ole kirjoitettu jonkin lajityypin määreiden mukaan vaan idealähtöisesti. Lopputuloksen voi jokainen määritellä tai olla määrittelemättä mielensä mukaan.

Kädettömien kuninkaiden novellit ovat peräisin parinkymmenen vuoden ajalta. Viimeisin siis nimenomaan tätä kokoelmaa varten kirjoitettu. Niistä näkyy Sinisalon kirjallinen kehitys. Teksti on loppua kohden hiotumpaa ja määrätietoisempaa, toisaalta sisällöllisesti häntä näyttäisi toistuvasti kiinnostavan samat teemat.

Varovasti verkosta

Verkon silmässä on Sinisalon kokoama antologia internetin maailmasta kertovia novelleja. Neljäntoista suomalaiskirjailijan voimin aihetta lähestytään monista eri näkökulmista. Yllättäen aito tekniikasta viehättynyt insinööriproosa loistaa poissaolollaan.

Netti on novelleissa osa ihmisten arkea, ei oikeastaan televisiota kummempi. Joissakin novelleissa netti jää jopa siinä määrin sivuosaan, että ei voi varsinaisesti puhua nettiä käsittelevistä novelleista.

Juuri se kuitenkin saattaa heijastella vallitsevaa tilannetta. Netin täysin sisäistäneet sukupolvet ovat vasta kasvamassa. Nyt eletään vaihetta, jossa väliinputoajasukupolvi kuvaa mitä tämä kohtalaisen uusi tiedon- ja kommunikoinnin valtatie heidän näkökulmastaan merkitsee.

Suhtautuminen on kiinnostunutta, paikoin hiukan vierastavaa, mutta vähämmän kriittistä kuin voisi kuvitella. Nettiä ei nähdä uhkakuvana vaan enemmän myönteisenä ilmiönä. Jonkinlaisena salattujen intohimojen ja piilotettujen mielihalujen temmellyskenttänä netti myös kuvataan.

Aiheen huomioonottaen novellit ovat yllättävän perinteisiä. Tulevaisuuteen ei näissä novelleissa juuri kurkita eikä netin mahdollisuuksia mietitä.

KIMMO RANTANEN

• Johanna Sinisalo: Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita . Teos 2005.

• Verkon silmässä . Toimittanut Johanna Sinisalo. Tammi 2005.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.