DVD-arvostelut

Prosessitelevisiossa tapahtuu

TS/<br />Viihde on viihdettä, mutta harvoin viatonta. Ilman johtolankaa on mainiota FBI-propagandaa.
TS/
Viihde on viihdettä, mutta harvoin viatonta. Ilman johtolankaa on mainiota FBI-propagandaa.

Dvd-markkinoiden vetureita ovat animaatiot ja tv-sarjat. Yhdysvalloissa kaikki kuviteltavissa olevat tv-tuotannon klassikot on kaivettu koipussista ja paketoitu ekstrojen keralla kausittain eteneviksi paketeiksi. Näin tehdään elävän kuvan historiaa. Elokuvien ohella nyt myös tv-sarjoilla on menneisyys muuallakin kuin vain kauniissa muistoissa.

Tv-sarjojen digitalisointi on kannattavaa puuhaa. Ohjelmat on aikanaan kertaalleen maksettu ja esitetty. Sen jälkeen ne on syndikoitu uusittavaksi eri kanavilla. Kolmas ja juuri nyt ilmeisen tuottava media on kotivideon standardiksi vakiintunut dvd.

Vanhan tuotannon siirtäminen uuteen formaattiin on halpaa. Kansa etenkin Amerikassa ostaa hulluna lapsuutensa suosikkeja hyllyyn. Perheraamatun vieressä on selvästikin tilaa myös rakkaalle av-hömpälle.

Uudetkin tv-sarjat pääsevät nopeasti kiertoon. Monet suomalaiset ovat jo katsoneet dvd:ltä 24 -sarjan kolmannen kauden. The Shield - lain varjolla oli faneille tuttu paljon ennen tv-esitystä. Frendien söpöläisten kohtalot olivat selvillä hyvän aikaa ennen kuin viimeinen esityskausi alkoi kanavalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jännityssarja Ilman johtolankaa ei ole aivan saman tason kulttihitti kuin edellä mainitut, mutta senkin dvd-pakettia on paljon toivottu. Nyt toiveisiin on vastattu.

Muodikkaat organisaatiot

FBI, CIA, NSA ja DEA. Tuontiviihteen uudet sankarit viihtyvät näissä ja muissa vastaavissa organisaatioissa. Varsin muodikas työmaa on CIA, joka on 9/11 -katastrofin jälkeen uudistanut imagoaan Hollywoodin tuella.

Amerikassa alkoi 2002 syksyllä kolme CIA-aiheista sarjaa. Useiden viime vuosien Hollywood-leffojen päähenkilöt ovat töissä samaisessa agentuurissa.

Uskottava toimintasankari ei enää toimi yksin. Pitää olla firma ja sen tarkat toimintarutiinit tukena. Eivät formulakuskitkaan turhaan tiimiä kiittele.

Elokuvamoguli Jerry Bruckheimer on luonut sekä rikospaikkatutkijoiden työtä kuvaavan CSI :n että kadonneiden etsintään erikoistuneesta FBI:n erikoisyksiköstä kertovan Ilman johtolankaa -sarjan. Tämä herra tietää, mikä toimii ja mikä ei.

Bruckheimerin ison kankaan tuotanto kuuluu lajiin nimeltä prosessielokuva. Tuottajan omin sanoin: "Prosessielokuvat vievät katsojan suljettuun maailmaan, johon hänellä ei oikeassa elämässä ole asiaa." Katsoja haluaa tietää ja ennen kaikkea nähdä, miten vaikeat ja salaiset tehtävät hoituvat.

Ilman johtolankaa on Bruckheimerin prosessituotantoa telkkarin puolella. Pääosissa ovat kadonneita henkilöitä etsivät profiloijat, joiden elämän kovuuden voi lukea suoraan rypistyvän otsan poimuista.

Liittovaltion poliisin propagandaa

Jack Malone (Anthony LaPaglia) ja jengi selvittävät kussakin jaksossa yhden ihmiselämän kuviot perusteellisesti. Aikaa ei ole hukattavaksi asti. Jos kadonnut ei löydy tänään tai huomenna, häntä ei todennäköisesti löydetä koskaan.

Ilman johtolankaa kiehtoo huippuammattilaisten suljetun maailman kuvioilla, niillä prosesseilla. Taivas tietää mitä alan oikeat osaajat tv-porukan hommista kahvitauoilla keskustelevat, mutta julkisuudessa he ovat hymyilleet kuin entinen äijä lottovoiton jälkeen. Näin hyvää propagandaa ei voi rahalla ostaa.

Toisaalta, FBI on tiettävästi tarjonnut asiantuntija-apua tuottajille. Nykyään videopelituotantoa tukevien puolustusvoimien osastojen tapaan myös liittovaltion poliisi on älynnyt, että viihdeteollisuus on maailman mahtavin markkinointivoima.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katsojan kannalta taustavehkeily on tietysti yhdentekevää. Ilman johtolankaa -sarjan ensimmäisen tuotantokauden 23 jaksoa kuuluvat 2000-luvun tv-viihteen kärkijoukkoon teknisesti ja kerronnallisesti ottaen. Viihde on aina viihdettä, mutta perin harvoin se on viatonta.

KARI SALMINEN

• Ilman johtolankaa (Without a Trace). Ensimmäinen tuotantokausi, USA 2002. Neljä dvd-levyä. Kesto 955 minuuttia. Lisämateriaalit: pilottijakson kommenttiraita, sarjan synnystä kertova dokumentti, ennennäkemättömiä kohtauksia ja dokumentti sarjan visuaalisesta suunnittelusta.