Kulttuuri

Improvisoiden
jazzfestivaalilla

Suomen ensimmäinen levy-yhtiön organisoima jazzfestivaali soi 26.-27.2. Savoy-teatterissa Helsingissä. Petri Haussilan TUM Records eli "Todella uuden musiikin" äänilevyjulkaisija perustettiin vuonna 2002. Ensimmäiset levyt ilmestyivät vuotta myöhemmin. Kahdeksan albumijulkaisua myöhemmin TUM on nyt pistänyt pystyyn oman tallin jazztapahtuman. Maailmalla käytäntö on sangen yleinen, mutta nyt sellaista kokeillaan ensimmäistä kertaa kotimaisen levytallin voimin. Mukana on kahdeksan improvisoituun musiikkiin ja moderniin jazziin keskittyvää kokoonpanoa.

Festivaalin ulkomaiset esiintyjät ovat saksofonisti John Tchicain trio ja trumpetisti Ahmed Abdullahin 11-jäseninen Diaspora - Dispersions of The Spirit of Ra. Monikansallisuutta edustavat Raoul Björkenheim - Lukas Ligeti Duo ja suomalaistanskalainen Delirium-yhtye. Suomalaiskokoonpanoja ovat Juhani Aaltonen Trio, Ilmiliekki Quartet, Iro Haarla-Uffe Krokfors Loco Motife ja Duo Nueva Finlandia.

TUMfest05 -tapahtuman yhteydessä Ahmed Abdullah Ebonic Tones, Delirium, Loco Motife ja Duo Nueva Finlandia julkaisevat myös uudet albuminsa.