Kulttuuri

Strandellin
talot
ovat osa
turkulaista
elämää!

Frithiof Strandellin puutalot paloasemaa vastapäätä ovat jälleen purku-uhan alla! Samoin keskustellaan samalla Koulukadulla olevan ns. Wikeströmin & Krogiuksen talon kohtalosta. Molemmat talokompleksit ovat pitkään olleet tärkeä osa Turun ilmettä ja tunnelmaa.

Vaikka ympäristö- ja kaavoituslautakunta on jo päättänyt Strandellin talojen säilyttämisestä, kaupungin virkamiehet ovat uudelleen esittäneet niiden purkamista. Asia tulee lautakunnan käsiteltäväksi taas ensi viikolla.

Mielestäni kannattaa tarkasti miettiä, mitä arkkitehtuuri on ja miten se vaikuttaa mieleemme ja tilaan missä liikumme. Frithiof Strandell on se arkkitehti, joka on vahvimmin luonut Turun ominaislaadun - sorry vaan Engel, Alvar Aalto ja Erik Bryggman! Strandellin käsialaa ovat mm. Hamburger Börs, Hjorten, Pantern, Albatross, Åbo Underrättelserin talo, Betelin kirkko, pankki- ja apteekkiravintolan jugendtalot sekä monet kauniisti ornamentoidut puutalot Turun keskustassa.

Ilman Strandellia Turku ei olisi Turku. Strandell pitäisi vahvemmin nostaa turkulaisten tietoisuuteen, ja jokaista Strandellin teosta vaalia ja kunnostaa hellin käsin. Muutenkin suomalaisessa art nouveaussa , johon suurin osa Strandellin taloista voidaan luokitella, on sitä mitä kannattaa esitellä, jos Turusta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Maailmalla suomalaiset art nouveau -rakennukset ovat myös erittäin arvostettuja. Ne ovat tulevaisuuden urbaaneja vaelluskohteita.

Arkkitehtuuri parhaimmillaan on taiteen viemistä meidän jokapäiväisille liikkumisreiteillemme. Varsinkin 1800-luvun jälkipuolisko ja 1900-luvun alku olivat aikautta, jolloin talot olivat kokonaistaideteoksia kauniine yksityiskohtineen ja ornamentteineen. Ne ovat esteettinen tietopankki, aarreaitta, joka kannattaa säilyttää tulevia sukupolvia varten.

JAN-ERIK ANDERSSON kuvataiteilija