Kulttuuri

Ketä Hietanen kaipasi?

TS/<br />Pentti Siimes näytteli Määttää Edvin Laineen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa.
TS/
Pentti Siimes näytteli Määttää Edvin Laineen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa.

Viime viikkoina on varmaan monen kapakanpöydän ääressä keskusteltu siitä, ketä Tuntemattoman sotilaan Hietanen itse asiassa konekiväärin taakse kaipasi. Alpo Rusi kun tuli siteeranneeksi kirjaa hiukan väärin. Lahtinen se oli, ei Määttä.

Vaan eipä ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun Väinö Linnan sanoja tässä maassa muistellaan. Paljon on niitä, joilta lohkeaa Tuntemattoman sitaatti tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Ja lisää tulee, kun vastikään ilmestynyt pieni kirja Tunnetko Tuntemattoman? osuu oikeisiin käsiin. Olli Helenin kirja sisältää 150 sivullaan monenlaista tietoa tästä aihepiiristä, ja todelliseksi kapakoitten trivial pursuitiksi sillä on edellytykset nousta kysymyspattereillaan. 200 kysymystä ja saman verran vastauksia Linnan romaanin yksityiskohdista.

"Mikä oli Antero Rokan toinen ristimänimi?"

Tietäjät tietävät, ettei toista etunimeä ollut. Helenin kunniaksi on sanottava, että - toisin kuin Trivial pursuit -lautapeli - kirjan vastauspatterit kertovat kohteesta hiukan enemmänkin kuin pelkän oikean vastauksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jatsiväki saa Turussa säännöllisesti kutsukirjeitä Harlem Jazz Clubin jameihin. Toiminta on vilkasta ja klubilaisilla ilmeisesti hauskaa.

Hauskoja ovat usein myös kutsut. Viimeksi Tom Gardberg runoili kutsukirjeen alkajaisiksi: "Pakkanen puree pirusti soittajan sormenpäitä. / Pitkä aika on vielä perhoskeveään keväthuumaan. / Torstaina on taas sitten jamit, ja älähän väitä, / ettei mieli halajaisi tähän jazzitunnelmaan kuumaan."

Kulttuuriministeri Tanja Karpela on käynnistänyt toimenpide-ohjelman lasten suojelemiseksi mediaväkivallalta. Yhdessä lastensuojelujärjestöjen kanssa on selvitetty toimenpiteitä, joilla estää pääsy haitallisille ja lapsen mielenterveyttä vaarantaville internet-sivustoille.

  Hyvältä kuulostava hanke, mutta...

Ainakin kansalaisten sähköisten oikeuksien puolustamiseen keskittyvä Electronic Frontier Finland ry (EFFI) on kaikkea muuta kuin iloinen tilanteesta.

EFFIssä kun uskotaan, että esto-ohjelmat eivät edes yritä erotella laillista ja laitonta sisältöä.

Asiaa havainnollistaakseen EFFI on testannut Block!-nimistä esto-ohjelmaa, jota markkinoidaan kouluille ja kirjastoille.

Testin perusteella meillä ollaan jälleen kerran heittämässä lasta pesuveden mukana.

Paitsi että Block! ei pysty estämään kaikkea ei-toivottua sisältöä, se sensuroi surutta asiallista sisältöä.

Mutta sitten iloisiin perhetapahtumiin: turkulainen Savukeidas-kustantamo on saanut omakseen helsinkiläisen, neljä kertaa vuodessa ilmestyvän kulttuuri- ja kirjallisuuslehden Kerberoksen .

Kiivaana keskusteluareenana ja kriittisenä kannanottajana tunnetun lehden kantavat voimat pitävät palleistaan kiinni uudellakin julkaisijalla: päätoimittajana pysyy helsinkiläisrunoilija Timo Hännikäinen , ja toimitussihteereinä huhkivat edelleen Aleksi Ahtola ja Esa Mäkinen . Kerberosta aiemmin kustantanut Rovio Media vastaa jatkossakin lehden ulkoasusta.

Savukeitaan kustannuspäällikkö Ville Hytönen perustelee kaappaustaan Kerberoksen ja Savukeitaan toimintojen samankaltaisuudella. "Haemme synergiaetua yhteismarkkinoinnin ja painopalveluiden keskittämisen kannalta", Hytönen muotoilee tiedotteessaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy