Kulttuuri

Johnnyn suu suppuun

Jokaiseen toimitukseen kertyy röykkiöittäin kaikenlaisia julkaisuja, ja kulttuuritoimituksiin kaksin verroin.

Yhtä tällaista pinoa penkoessa osui silmään otsikko: "Utareiden uusi ulottuvuus". Juontui mieleen kysymys: missä julkaisussa näin otsikoidaan? Olisiko Jallu? Vai Me naiset?

Ei kumpikaan. Oikea vastaus on Aurinkolaiva, Turun ammattikorkeakoulun tiedotuslehti. Sen numerossa 3/2004 esitellään Turun AMK:n proteiinintuotantolaboratorion tutkimuspäällikön Tony Wahlroosin väitöskirja, joka käsittelee geenimuunnellun rypsin valmistusta. Siitä päästäänkin jo lähelle Kukka Laakson kirjoittaman jutun otsikkoaihetta; tämä rypsi kun sisältää runsaasti histidiini-nimistä aminohappoa, joka lisää lehmien maidontuotantoa.

Lehdentuotannolla ei ole mitään tekemistä maidontuotannon kanssa, mutta hämmästyttävän lyhyt matka lehmästä lehteen joka tapauksessa on.

Jo viime vuonna huhuttiin, että Johnny Kniga kertoo -lehti (entinen Like Uutiset ) olisi vetelemässä viimeisiään. Silloin huhu kuitattiin huhuna, ja rokkihenkinen lehti näytti porskuttavan päin yhä uljaampaa tulevaisuutta. Vuoden vaihtuessa porskutus päättyi: Johnny Kniga kertoo lopetettiin mainostulojen vähäisyyden vuoksi. Piste.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tai pilkku, sillä Suuren ja Mahtavan WSOY:n itsenäiseksi kustannusyksiköksi vapaaehtoisesti ja suorastaan rehvakkaasti dallannut Johnny-poika sai pian huomata, että Suurella Isällä on Suuri Tahto. Tammikuussa Kniga sai laahustaa bunkastaan Kaapelitehtaalta Helsingin keskustaan WSOY:n toimitiloihin Annankadulle.

Kaikkihan tietävät, että Johnny Kniga -leiri - Timo Ernamo , Jyrki Nieminen ja Jaakko Pietiläinen - muutti WSOY-taivaaseen Like-kustantamosta. Moni varmasti pelkäsi Liken musertuvan tuollaisesta takaiskusta, mutta vielä mitä, Likehän on sen kuin parantanut juoksuaan - ainakin tähän asti. Vuoden vaihteen jälkeen on nimittäin järähdellyt muuallakin kuin Knigassa: juuri, kun Like oli ehtinyt toipua Ernamon, Niemisen ja Pietiläisen hyvästeistä, kotimaisen kirjallisuuden kustannuspäällikkö Arto Leivo jätti pestinsä siirtyäkseen muihin hommiin, joiden täsmällisestä laadusta liikkuu vain epämääräisiä huhuja. Ja sellaisten paikkahan tämä palsta ei tunnetustikaan ole.

Ehkäpä Arto Leivo valmistautuu tulemaan ulos kaapista ja tunnustamaan julkisesti olevansa Frank Cray, "amerikkalainen" dekkarikirjailija, jolta Like on julkaissut alle 18-vuotiailta kielletyt jännärit Yksityisalue (2003) ja Kielletty ajosuunta (2004). "Mustaa huumoria viljelevä Frank Cray on 22-vuotias jengiläinen New Yorkin Brooklynistä", Liken nettisivut väittävät.

Rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että niinä aikoina kun Arto Leivo oli vielä Arto Leivo, Like ja moni muu pieni kustantaja julkaisi liian monta kiireen ja resurssipulan leimaamaa kirjaa. Nykyisin asetelma on päinvastainen: pienet kustantajat tekevät parempaa jälkeä kuin isompansa. Yksi käytännön esimerkki isojen alamäestä on Otavan julkaisema Eppu Nuotion romaani Neitsytmatka (2004), jota ei selvästikään ole ollenkaan oikoluettu. Virheitä, virheitä ja vielä virheitä. Häpeällistä! Ehkä Otavan kannattaisi keskittyä kuvakirjojen julkaisemiseen ja jättää lukeminen Sammakon kaltaisille laatukustantamoille.

Laila Kinnunen , Hector , Ismo Alanko , Danny - lainavalolla ajaminen on tätä nykyä trendi teattereissa.

  Tuorein uutinen koskee Hämeenlinnan kaupunginteatteria, jonne tulee ensi vuoden tammi-helmikuussa Leevi and the Leavings -yhtyeen tuotantoon pohjautuva musikaali.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Musikaali avaa teatterinjohtaja Heikki Paavilaisen kauden Hämeenlinnassa, joten uutinen ei sinänsä yllätä. Onhan Paavilainen tuottanut nykyiseen työpaikkaansa Rauman kaupunginteatteriin Paul Ankan musiikkiin perustuvan teoksen, ja myös Danny-projekti on hänen käsialaansa.

Tuttuihin suosikkisävelmiin pohjautuvat musikaalit ovat olleet poikkeuksetta menestyksiä. Niissä onkin se hyvä puoli, ettei käsikirjoituksiin tarvitse uhrata montakaan ajatusta: ihmiset tulevat takuulla kuuntelemaan hyvää musiikkia silläkin uhalla, että samalla joutuu teatteriin.