Kulttuuri

Hannu Lintu kerää
Suvisoittoon nimimuusikoita

LEHTIKUVA<br />Avanti!:n Suvisoiton taiteellisena johtajana toimii ensi kesänä kapellimestari Hannu Lintu.
LEHTIKUVA
Avanti!:n Suvisoiton taiteellisena johtajana toimii ensi kesänä kapellimestari Hannu Lintu.

Kamariorkesteri Avanti!n kesäfestivaalilla Porvoossa soivat modernit konsertot. Siellä kuullaan kantaesityksiä ja annetaan kunniaa Shakespearelle.

  Orkesteri järjestää Suvisoittonsa jo 20. kertaa. Luvassa on viiden päivän mittainen musiikin ilotulitus. Juhlien taiteellisena johtajana on tänä vuonna kapellimestari Hannu Lintu.

Ennen kesä-heinäkuun taitteeseen ajoittuvaa juhlaa aloittaa Avanti kevätkautensa helmikuisella Kehdosta hautaan -viikonloppufestivaalilla, jota tähdittää kanadalainen sopraano Barbara Hannigan . Ritarihuoneella Helsingissä pidettävän tapahtuman ohjelmassa on myös kaksi kantaesitystä, Per-Henrik Nordgrenin trio kitaralle, käyrätorvelle ja sellolle sekä Sebastian Fagerlundin saksofonikonsertto, jonka soolo-osuuden soittaa teoksen tilaaja Olli-Pekka Tuomisalo.

Hannu Lintu on kutsunut Suvisoiton säveltäjävieraaksi ruotsalaisen Anders Hillborgin . Hänen tuotannostaan kuullaan niin kamarimusiikkia kuin laajoja orkesteriteoksia. Solistina laulaa mm. ruotsalainen tähti Anne-Sofie von Otter.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hillborgin menestysteoksia on kuultu meillä ennen kuin ne alkoivat levitä Euroopan ja Pohjois-Amerikan keskeisille konserttilavoille. Säveltäjä tuntee Avanti!n ja Suvisoiton entuudestaan, hän mm. vieraili opettajana sävellyskurssilla kesällä 1995.

29. kesäkuuta - 3. heinäkuuta pidettävä festivaali tarjoaa yksitoista konserttia. Ohjelma esittelee tällä kertaa etenkin moderneja konserttoja.

Luvassa on myös konserttojen kantaesityksiä. Hillborg säveltää Avanti-version omasta pianokonsertostaan. Kimmo Hakolan kitarakonserton kantaesityksen soittaa Timo Korhonen . Jouni Kaipaisen trumpettikonserton solisti on teoksen tilaaja Pasi Pirinen.

Kunnianosoitus Shakespearelle

William Shakespearen valinta on taiteellisen johtajan oma kunnianosoitus mestarille.

- Mendelssohnin ja Sibeliuksen näytelmämusiikki sekä pienimuotoisemmat Finzin, Stravinskyn ja Saariahon vokaaliteokset osoittavat, että yksi tai muutama Shakespearen tekstistä irrotettu lause voi kasvaa osaavan säveltäjän käsissä kokonaiseksi kosmokseksi, Lintu sanoo.

Kaija Saariahon jo viisiosaiseksi kasvanut Shakespeare-laulujen sarja The Tempest Songbook kuullaan nyt kokonaisuudessaan ensi kertaa.

Suvisoiton kapellimestarikaarti on kansainvälistä huippua. Tämän takaavat nimet Esa-Pekka Salonen ja Jukka-Pekka Saraste . Nimekkäiden solistien esiintyjälistalla ovat mm. Roland Pöntinen, Paavali Jumppanen, Jan Söderblom, Anssi Karttunen, Anu Komsi ja Jaakko Kortekangas.