Kulttuuri

Päivää Paavalista, kevättä kynttilästä

On tapana sanoa, että "nyt ovat maailman kirjat sekaisin". Se on vanha sanonta. Aikoinaan oli totuttu siihen, että aika solui omia latujaan. Mitään ihmeellistä ei tapahtunut. Jos nyt joku maanjäristys jossain maapallon toisella puolella tapahtui ja väkeä kuoli, ei se suomalaisia paljoa heilauttanut.

Nyt kun omia kansalaisiamme katosi ja kuoli, asia tuli paljon lähemmäksi. Kauhistuttava asia. Nykyaikainen, sanoisinko globaalinen tiedonvälitys, tuo asian omiin olohuoneisiimme. On nykytekniikan siunaus, että näemme niin kauhistuttavia näkyjä. Ennen tuska ja kauhistus koskivat vain pientä osaa maapalloa.

Nyt meidän täytyy kokea koko maailman tuska.

No, maailman kirjat ovat sekaisin. Siitä huolimatta luonto, vaikka se olisikin joskus raju, on vanhoilla raiteillaan. Vaikka lämpötila olisi noussut, luonnon kierto pysyy jokseenkin samanlaisena. Ennen vanhaan sanottiin, että "päivää Paavalista, kevättä kynttilästä".

Kevät tulee, sen huomaa katsoessaan aamuisin ikkunasta. Päivä on pidentynyt, tyhmempikin sen huomaa. Kevät on sittenkin tulossa, vaikka talvi ei ole kunnolla kynsiään näyttänyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elämme tällä viikolla juuri tätä aikaa. Vuosi on kiikun kaakun. Tiistaina oli Paavalin (Paavon) päivä ja ensi sunnuntaina on kirkollisen kalenterin mukaan Kynttilänpäivä. Viime sunnuntaina liturginen väri oli vihreä, ensi sunnuntaina se on valkoinen. Kyllä niillä symbolista merkitystä on.

Jään vielä vähän kirkkoon. Laskiaissunnuntaina vietetään Mikaelin kirkon, Turun suurimman, 100-vuotisjuhlaa. Olen aina pitänyt sitä kauniina kirkkorakennuksena. Se on suurine Mannerheimin puistoon avautuvine ruusuikkunoineen kuin tuulahdus Keski-Euroopan suurista katedraaleista. Kun nyt vielä on iltaisin suhteellisen pimeää, menkää toki ihailemaan sitä, kun sisävalo loistaa ruusun läpi.

Lars Sonck suunnitteli tuon komeuden. Kerrotaan, että hän myöhemmin aina väisti kirkkoaan. Hän piti sitä epäonnistuneena.

Turha vaiva, komea se on ja hyvin sopusuhtainen. Mikaelinkirkko on viime vuosina lunastanut paikkansa konserttipaikkana. Se on hyvä siinäkin tarkoituksessa.

RISTO LAINE