Kulttuuri

Aikamiespoikain
keittiössä

TS/<br />Tutkittava poikamies Isak (Joachim Calmeyer, vas.) ja tarkkailija Folke (Tomas Norström) Bent Hamerin norjalaiskomediassa Keittiötarinoita.
TS/
Tutkittava poikamies Isak (Joachim Calmeyer, vas.) ja tarkkailija Folke (Tomas Norström) Bent Hamerin norjalaiskomediassa Keittiötarinoita.

Tiedä sitten, miten tarkkaan norjalaisohjaaja Bent Hamer tuntee Aki Kaurismäen tuotantoa, mutta ainakin hänen elokuvassaan Keittiötarinoita voi suomalaiskatsoja nähdä etäistä sukulaisuutta kaurismäkeläisiin tarinoihin.

Eri filmifestivaaleilla kerätyn huomion saattelemana myös kaupalliseen levitykseen maailmalle kirineen norjalaisen pikkufilmin henkilöhahmot ovat vähäpuheisia aikamiespoikia, huumori eleetöntä ja viistoa, miljööt ankean arkipäiväisiä ja tarinan asetelma hupsun absurdi. Mitään mestariteosta osasista ei ole saatu koottua, mutta kuitenkin aika viehkeä, saman aikaisesti paikallisväriin luottava ja yleispätevästi koskettava kuvaus ystävyyden ja yhteisymmärryksen tärkeydestä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Hamer sai idean elokuvaansa aivan oikeista, toisen maailmansodan jälkeen tehdyistä ruotsalaisista kotitaloustutkimuksista, joissa saatettiin kartoittaa vaikkapa perheenemännän keittiössä kuluttamaa aikaa.

Elokuva sijoittuu 1950-luvulle, karuun ja lumiseen pohjoisnorjalaiseen pikkukylään, josta naiset näyttävät jo kaikonneen kaupunkeihin. Joukko tehokkaita ruotsalaisvirkamiehiä valtaa yksinelävien miesten mökit ja alkaa säntillisesti havainnoida turjakkeiden kotitalouspuuhia. Tarkoitus on päästä varustamaan myös naapurimaan kyökit uusilla, standardinmukaisilla ja aikaa säästävillä kodinkoneilla ja keittiökalusteilla. Tutkijoiden ja tutkittavien kaikkinainen kommunikointi on ankarasti kiellettyä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koomisiin kehyksiin istutettu Keittiötarinoita raapaisee pintansa alla myös isompia asioita. Tärkeilevien tutkijoiden kautta ruumiillistuva byrokraattinen pilkunviilaus tehdään varsin naurettavaksi. Toisaalla ymmärrystä annetaan omintakeisten peräkammarinpoikien edustamille maan hiljaisille, joita etelän herrat ja markkinamiehet yrittävät parhaansa mukaan joskin onnistumatta muokata omiin kaavoihinsa sopiviksi eurokansalaisiksi.

PÄIVI VALOTIE

• Keittiötarinoita . Ohjaaja Bent Hamer. (Kino Thalia)