Kirja-arvostelut

Hyvästit Siklaxille

TS/<br />Kannen suunnittelu Taru Staudinger.
TS/
Kannen suunnittelu Taru Staudinger.

Lars Sundin Siklax-trilogia, Colorado Avenue, Puodinpitäjän poika ja tänä syksynä suomeksi ilmestynyt Erikin kirja , on harvinainen eeppinen kokonaisuus nykypäivän romaanitaiteessa. Kokonainen vuosisata paketoituna kolmeen romaaniin.

Jokainen osa on saanut runsaasti kiitosta. Samoin Sund, jota kuluvan vuoden kirjallisuuden valtionpalkinnon perusteluissa ylistetään estoitta: "Hänen luomisen ilonsa, kirjailijan otteensa ja mielikuvituksensa voima hakee vertaistaan".

Virallisissa tunnustuksissa sanakäänteet tuppaavat olemaan aina hiukan mahtipontisia, mutta väittäisin, ettei perusteluissa hirveästi liioitella.

Sund liikkuu vaivattomasti eri aikatasoilla, pujottelee henkilöhahmojen ja tapahtumien välillä, mutta ei eksytä lukijaa. Romaanin rakenteen monitasoisuus ei Sundin kohdalla tarkoita vaikeaselkoisuutta.

Päinvastoin. Se tuo tarinaan elävyyttä, joka lisää lukemisen nautintoa.

Sota ohi

Erikin kirjan keskiössä on sodan jälkeen Yhdysvaltoihin lähtenyt ja siellä uran CIA:n agenttina luonut Erik Smeds. Samalla seurataan kuitenkin myös hänen sisarpuolensa Margaretan ja tämän aviomiehen Charles Holmin vaiheita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Romaani käynnistyy Neuvostoliiton romahtamisesta. Kommunismia vastaa taistelleen Erikin sota on ohi. Hän päättää palata Siklaxiin. Romaani kelaa auki toisen maailmansodan jälkeisiä tapahtumia. Mitä tapahtui Erik Smedsille, Siklaxille ja jossain määrin myös koko Suomelle.

Kertoja, Margaretan poika Carl-Johan Holm istuu Smedsasin salissa ja kirjoittaa ylös tarinaa. Hänen kanssaan tapahtumia kommentoivat Siklaxin vainajat.

"Mutta vainajistahan ei pääse koskaan eroon", toteaa kertoja. Hän saattaa yhtä hyvin tarkoittaa kirjoittamista häiritseviä kuolleita kuin elämää muistoissa jatkavia edesmenneitä. Siitähän Erikin kirjassakin on pitkälti kysymys. Menneisyys ja sen ihmiset ovat kuoltuaankin joukossamme, muistoina ja tekojensa seurauksina.

Sattuma tai kohtalo

Kirja on täynnänsä henkilöiden elämänkäänteistä syntyneitä vyyhtejä.

  Yksi tapahtuma johtaa toiseen, se kolmanteen ja jossain vaiheessa sattuma tai kohtalo iskee eteen yllätyksen osoittamaan, ettei elämää voi etukäteen suunnitella.

Romaanin voi. Mikä elävässä elämässä on katastrofi, on romaanissa huomionherättäjä. Odottamattomilta vaikuttavat käänteet pitävät lukijan valppaana. Sund osaa asian hyödyntää. Jos lopun tietäisi jo aloittaessaan, miksi vaivautua lainkaan.

Se ei ehkä ole yllätys, että Coloradoa Avenuen päähenkilö Dollari-Hanna Erikin kirjassa saatetaan haudan lepoon. Vaikka henkilöitä on useita, Hannan elämänkaari sitoo tavallaan trilogian yhteen. Lyö sille luonnollisen pisteen.

KIMMO RANTANEN

• Lars Sund: Erikin kirja . Suomentanut Liisa Ryömä. WSOY 2004.

Luitko jo nämä?