Marginaalissa
on elämää

TS/Timo Jerkku<br />Jenni-Juulia Wallinheimo puhuu vammaisten oikeuksien puolesta.
TS/Timo Jerkku
Jenni-Juulia Wallinheimo puhuu vammaisten oikeuksien puolesta.

Esineen tarinan rinnalla Salon Veturitallissa esittäytyy myös pienimuotoisempi Marginaalissa -näyttely. Se peilaa vähemmistöön kuuluvien ihmisten kokemuksia.

Järvenpääläinen tekstiilitaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo sairastaa synnynnäistä luuston haurautta ja on jo pari vuotta kulkenut puhumassa vammaisuuden mukanaan tuomista ongelmista.

- Aluksi tuntui hurjalta taiteellisen työn lisäksi tuoda oma kroppakin esiin, mutta eipä siitä ole haittaakaan ollut. Päättäjät ovat jopa kuunnelleet puhettani, sanoo Wallinheimo.

Jenni-Juulia Wallinheimo on töissään nostanut näkyviin myös eläinten kärsimykset. Hän sanoo suoraan, että esimerkiksi eläinkuljetukset ja vammaisten kaoottiset kuljetukset pääkaupunkiseudulla eivät niin kauheasti eroa toisistaan.

- Vammaisten ja eläinten on hyvin vaikea saada ääntään kuuluviin ja molempien oikeuksia poljetaan surutta.

Wallinheimon työt ovat koristeellisia, jopa utuisen kauniita juhlapukuveistoksia. Ne on ristitty eläintautien mukaan: Lintuinfluenssa, Suu- ja sorkkatauti, Hullun lehmän tauti .

Eläimissä näkyy taiteilijan kuva

Marginaalissa -näyttelyn on koonnut Salon seudun oma taiteilija Hannu Nikander , joka itse on mukana seepra-maalauksillaan. Nikander ei ole koskaan halunnut leimautua vammaistaiteilijaksi, mutta tähän prosessiin hän lähti mukaan. Kyse on kuitenkin vammaisten taiteentekijöiden rohkaisemisesta ja itsetunnon nostattamisesta. Marginaalissa on osa laajaa Taru -projektia.

Nikanderin tauluissa pääosassa ovat eläimet. Niiden kautta hän kuvaa maailmaa, ihmissuhteita ja tunnetiloja.

- Toisinaan eläimet ovat myös kuvia minusta itsestäni, taiteilija myöntää.

Hannu Nikander kostaa, että taiteen tekemisessä vammaisuudella ei viime kädessä ole merkitystä.

- Ei sillä ole väliä, miten taideteos on tehty. Tärkeää on vain, kykeneekö se välittämään toisille tekijänsä ajatuksen. Kun tekijällä on kova sanomisen tarve, hän myös yleensä toteuttaa sen keinolla millä hyvänsä.

Marginaalissa ovat mukana myös Susanna Autio , Sini Purhonen ja romanialainen Fibin taiteilijaperhe.

Saavutettavuus korostuu yhä

- Näyttelyllä museo pyrkii purkamaan vammaisena, vammaistaiteilijana tai vähemmistöryhmän jäsenenä toimimiseen liittyviä yleisiä ennakkoluuloja, sanoo museon johtaja Laura Luostarinen .

Hän muistuttaa, että molemmat näyttelyt ovat osa Salossa omaksuttua linjaa, jonka mukaan taidemuseossa korostuu sen saavutettavuus. Museon pitää olla joka tavoin avoin mahdollisimman monille ihmisille.

Esineen tarina ja Marginaalissa ovat jo toinen iso Saavutettavuus -kokonaisuus Salossa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.