Kulttuuri

Elinvoimaa ja apatiaa

Aurinkoteatterin kahden naisen keitos Ei saa peittää on kuin allegoria polarisoituneesta länsimaisesta elämänmenosta. Kahdesta naisesta toinen puhkuu kiihkeää kulutusvimmaa ja paremmin tietämistä, voimaa ja elinvoimaa. Toisen osana on maailman kaikki kärsimys: rääkätty ruumis siteissä, ammattina sotauutisointi, sisintä kalvaa syöpä ja mieltä masennus.

Tämä kaksijakoisuus tarjoaa ainekset Sari Viitasalon ja Maria Heiskasen käsissä syntyneeseen hulvattomaan taistoon. He vastaavat yhdessä sekä käsikirjoituksesta että ohjauksesta. Näyttämöllä Viitasalo on vaaleapunaisiin röyhelöihin pyntätty energinen punatukka Läskiprinsessa, Heiskanen hänen kalvakka mutta työssään sitkeä kumppaninsa Anna Kropp. Henkilöt erinomaisen nasevasti luonnehtiva puvustus on Sari Suomisen.

Anna ja Läskiprinsessa ovat naispari, silti suhteessa on läsnä myös sekä maskuliini että feminiini. Vaikka Läskiprinsessa on suhteen huolehtiva ja hoivaava ja siinä mielessä äidillinen osapuoli, on hänen aggressiivisessa voimassaan myös jotain hyvin maskuliinista. Anna Kropp taas hallitsee maskuliinisesti määrittelyvaltaa maailman tärkeiden asioiden, kuten uutisten, sanomalehtien, maailman vaarojen ja hyvin tehdyn työn kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kulttuurisesta feminiinisyydestä Anna Kropp taas saa osalleen haavoittuvuuden ja Läskiprinsessa irrationaalisuuden; se ilmenee erityisesti kulutushysteriana, josta kertovat hänen kanniskelemansa Hullut päivät -muovikassit. Sukupuolitetussa maailmassahan shoppailua markkinoidaan erityisesti naiselliseen olemassaoloon kuuluvana.

Koska Anna Kroppin ja Läskiprinsessan suhteessa sen paremmin kuin heissä itsessäänkään ei tapahdu muutoksia, ei tilanteiden variaatioissa riitä kieputettavaa kovin pitkään, mutta siksi tunniksi, jonka Ei saa peittää -esitys kestää, asiaa riittää kyllä. Kaikki tarpeellinen tulee sanotuksi, eikä seurassa ehdi pitkästyä.

OUTI LAHTINEN

• Aurinkoteatteri: Ei saa peittää , käsikirjoitus ja ohjaus Maria Heiskanen ja Sari Viitasalo, puvut Sari Suominen, valosuunnittelu Emma Paaer, äänisuunnittelu Martin Stenius. Ensi-ilta Betania-talossa29.10.2004.