Kulttuuri

Suomen instituutti Tukholmassa

Eri puolilla maailmaa toimii kuusitoista Suomen instituuttia.

Tukholmassa instituutin toimipaikkakiinteistöä hallinnoi säätiö, jonka hallituksen jäsenet tulevat Suomesta ja Ruotsista. He edustavat Suomen opetusministeriötä, Suomenruotsalaisten keskusliittoa Ruotsissa, Tukholman Suomalaista Seuraa, Suomalais-ruotsalaista kulttuurirahastoa ja Ruotsinsuomalaisten keskusliittoa sekä muuta kulttuurielämän asiantuntemusta.

Säätiön omistama kiinteistö Snickarbackenilla Tukholman keskustassa on viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana peruskorjattu, ja kiinteistö luetaan Ruotsissa noin satavuotisen kulttuuriperintöarvonsa takia suojattujen kiinteistöjen luokkaan.

Instituutin ohjelmassa on näyttelyitä, konsertteja, elokuvia, teatteriesityksiä, luentoja, kursseja ja seminaareja. Tavoitteena on tehdä tunnetuksi suomalaista kulttuuria Ruotsissa, edistää ruotsinsuomalaista kulttuuria ja kasvattaa Suomen ja Ruotsin välistä kulttuurivaihtoa.

Instituutin kirjastossa on noin 10000 nidettä. Niistä 90 prosenttia on suomenkielistä kirjallisuutta ja kymmenen prosenttia ruotsinkielistä. Kirjaston lehtien lukusalissa on käytettävissä yli sata suomenkielistä sanoma- ja aikakauslehteä. Tukena on on laaja cd-rom -kirjasto ja palveluita on saatavissa myös elektronisesti.

Kymmenen vuoden ajan instituutti on säännöllisesti järjestänyt suomen kielen kursseja. Kurssi maksaa lukukaudessa 120 euroa (+ oppimateriaali). Osanottajia on lukukaudessa ollut keskimäärin noin 100.