Kulttuuri

Ornamentteja
luonnosta

TS/Pasi Leino<br />Gunilla Helve ja työ sarjasta Atacama.
TS/Pasi Leino
Gunilla Helve ja työ sarjasta Atacama.

KIMMO LILJA

Hehkuvan luonnolliset värit ja kukkamaisen elävät pinnat suorastaan imaisevat katsojan lähelleen helsinkiläisen Gunilla Helven näyttelyssä galleria Joellassa. Mm. luonnonmukaista tilateoksistaan tunnetun Helven ensimmäinen Turun näyttely koostuu teoksista, joista pääosa on ripustettu perinteisten taulujen tapaan gallerian seinille.

Helve on pitkään ollut kiinnostunut luonnossa esiintyvistä, mitä eriskummallisimmista muodoista, struktuureista ja rakenteista. Jäkälän kehämäisen kasvutavan muodostama kuvio, sinilevän pienistä kerrostumista rakentuva kiehtova kokonaisuus tai unikon räjähtävä punainen väri ovat mainioita innoittajia taiteilijan luomisprosessiin.

Helve on hylännyt perinteiset materiaalit. Seinille ripustettaviin maalausmaisiin, alumiinipohjalle tehtäviin töihin hän käyttää mehiläisvahaa ja pigmenttejä.

- Niillä saa esiin moniulotteisen, ajoittain läpikuultavan struktuuripinnan, Helve selittää.

Käyttämänsä tekniikan taiteilija on kehittänyt itse. Se on varsin työvaltainen. Yhden teoksen valmistumiseen menee jopa kuukauden päivät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helve valmistui Vapaasta taidekoulusta vuonna 1992. Ennen taidekoulua hän ehti opiskella kolme vuotta biologiaa, ja sen ohella tekstiilityötä.

Turun näyttelyssä on esillä Helven tuoreinta, viime ja tämän vuoden aikana valmistunutta tuotantoa. Teosten nimet ovat ranskaa, espanjaa, englantia ja latinaa, mm. Atacama, Rien, Chéri, Emerald ja Divis.

- Nimet ovat minulle itselleni tärkeitä, niiden antamisesta tulee tietynlainen rituaali.

Helven töiden perusideat tulevat luonnosta, mutta kuvat sinänsä eivät ole nähdyn jäljentämistä. Työt eivät ole esittäviä, vaan enemmänkin ornamentteja, joiden lopullinen muoto voi etääntyä kauaskin alkuperäisestä ideasta.

- Työn kulku on ennalta arvaamaton. Päämäärästä ei ole varmaa tietoa ja usein työ ja materiaali ottavat ohjat käsiinsä ja määrittävät lopullisen muodon, Helve pohdiskelee.

Gunilla Helven näyttely on esillä Galleria Joellassa (Läntinen Rantakatu 21) 15.11.2004 saakka.