Kulttuuri

Kalatarinoita kautta maan ja vähän ylikin

Olli Kauhasen tuotanto ei ole järin kiihkeätempoista, sellaista, että uutuus tulisi ulos joka isänpäiväksi tai viimeistään joulumarkkinoille. Nyt ilmestynyt kalatarinoiden kokoelma Usvayö Nivalla on hänen kuudes teoksensa sitten vuoden 1989, jolloin hän julkaisi esikoisensa Kalajumalan kummipoika .

Kauhanen asuu nykyään Varkaudessa suurteollisuuden saasteista puhdistuneiden vesien äärellä. Jopa kaupunkia halkovasta Pirtinvirrasta saattaa saada mojovia saaliita, eikä punalihainenkaan ole harvinaisuus. Kaupungin eteläpuolella Haukivedellä ja ainakin Linnansaaren kansallispuiston vesillä voi bongata saimaannorpankin.

Norpan puuhasteluihin Kauhanen ei kajoa, liekö otusta nähnytkään. Sen sijaan hän kirjoittaa lohiapajista ja tammukkasyvänteistä, joissa pyyntimiehen unelmat asuvat. Kauhasen matka käy Tenojoelta Enontekiölle ja Kainuusta Jäämeren hyisille rannoille unohtamatta Haukiveden laajaa järvialuetta, missä matka taittuu pilkkiavannolta toiselle kipakassa pakkasessa autolla. Miehen mukana kuljetaan läpi autioituvien kveenikylien, nautitaan nokipannukahvit ja katsellaan tiirojen kalastelua rantavesistä. Perhokalastaja kertoo miten tapetaan toista metriä pitkä ankerias, kuinka pyydetyn ahvenen vatsasta löytyy välkkyviehe ja katiskaan ansaan jäänyt teerikukko päästetään vapauteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kauhanen kiinnittää huomionsa kalastuskokemustensa ohella myös ympäröivään luontoon. Joissakin novelleissa on herkkiä ja tarkkoja havaintoja ympäröivästä maisemasta ja luonnosta yleensä. Yllätys, yllätys: eräkirjailija on taitavasti ympännyt aviollisen latauksen kertomukseensa Vestre Jakobselvalta.

"Asuntovaunu on lämmin ja ilma ihanalla kahvin aromilla ryyditetty. Pipsa kiskoo taas varusteet yltäni ja tuo suuren kylpypyyhkeen. Ylirasittunut elimistöni virkistyy sen verran, että jaksan kömpiä parisängyn patjoille. Vaimo ujuttautuu iholle ja supattaa jotain. Nukun koiran unta enkä reagoi. Tekee hyvää olla saamatta. Edes joskus."

Liekö mies miettinyt äskeistä kalareissuaan?

MARKKU TAWAST

• Olli Kauhanen: Usva yö Nivalla. WS bookwell oy 2004.