Kulttuuri

Tilkkutaidetta kansallismuseossa

Suomen kansallismuseo on saanut lahjoituksena kulttuurihistoriallisesti merkittävän August Mannerheimin (1805-1876) chiffomanietöiden eli tilkkutaiteen kokoelman.

Kiiltokuvamaiset chiffomanietyöt esittävät kuuluisia naisia kuten hallitsijoita, jumalattaria ja taiteilijoiden muusia.

Mannerheim on toteuttanut teokset kollaasitekniikalla, joka yhdistää kangastilkut, pitsit ja koristehelmet vesivärimaalauksiin. Pankinjohtajan uran ohella Mannerheim halusi elää taiteilijaelämää, maalaamisen ja tilkkutöiden lisäksi hän muun muassa lavasti näytelmiä ja piirsi pilapiirroksia.

Lahjoitukseen kuuluu tilkkutöiden lisäksi akvarelleja, piirustuksia, valokuvia ja kirjeitä sekä Mannerheimin kummityttären Louise von Haartmanin (1847-1938) vuonna 1915 kirjoittama teosluettelo.

Kokoelman lahjoitti Kansallismuseolle rouva Brita von Haartman , joka on edesmenneen puolisonsa, professori Lars von Haartmanin kanssa vaalinut vuosikymmeniä Louise von Haartmanilta perimäänsä kokoelmaa.

Chiffomanietyöt ovat esillä Cygnaeuksen galleriassa Helsingissä . Tilkkutaiteen aatelia -näyttely jatkuu 27. maaliskuuta saakka. Aikaisemmin näyttely on nähty tässä laajuudessa 1963 Kansallismuseossa.