Näyttelyarvostelut

Joella: Jenni Hanhilammin teoksia

Jämijärvellä syntynyt kuvataiteilija Jenni Hanhilammi (s.1976) käsittelee galleria Joellaan tuomassaan kokonaisuudessa maaseudun muuttumiseen, esimerkiksi autioitumiseen liittyviä kysymyksiä, ja myöntää avoimesti olevansa itsekin osa kuvaamaansa ilmiötä. Porin taidekoulusta valmistunut ja parhaillaan Turun yliopistossa taidehistoriaa pääaineenaan opiskeleva Hanhilammi on näet tätä nykyä kaupunkilainen, ja tilastollisessa valossa voidaan ennustaa, että näin on myös jatkossa.

Näyttelytiedotteessa Hanhilammi pohtii itseään esimerkkinä käyttäen, kuinka hänen sukupolveensa kuuluvat, suuren muuttoaallon aikana syntyneet, ovat vieraantuneet maaseudulla elämiseen tarvittavista taidoista, kuten metsän harventamisesta tai viljan puintiajankohdan valitsemisesta.

Etäännytyksen ja vieraantumisen tematiikan kannalta onkin sopivaa, että Hanhilammi käyttää materiaaleinaan paitsi väritulosteita, jotka viittaavat esittämäänsä kohteeseen todistaen sen olleen olemassa, myös alkuperäisestä yhteydestään irrotettuja esineitä tai fragmentteja, joille taidekonteksti tuo uudenlaisia merkityksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taidegalleriassa halkopino ei ole halkopino, vaan halkopinoon viittaava taideobjekti samalla tavalla kuin vanha sahanterä tai seinälaudan pala. Maaseudusta vieraantunut näkee joukon notkollaan olevia latoja "latomaisemana", kun taas taivassalolainen emäntä näkee silmissään hylättyjä talousrakennuksia.

On täysin luonnollista kaivata takaisin lapsuuden ja nuoruuden aikaan, olipa sen viettänyt sitten maalla tai kaupungissa. Kaupunkimaisen elämäntavan muutoksesta puhuminen saa silti harvan mietteliääksi. Kau-punkiin muutama kymmen vuotta sitten muuttaneet haaveilevat nyt eläkkeelle siirtyessään paluusta maalle. Hanhilammin sukupolvi, sosiologit ja kulttuurihistorioitsijat puhuvat nostalgiasta, mutta maallepaluuta suunnitteleva itse kokee tilanteen moniulotteisemmin, jopa välttämättömän elämänmuutoksena.

Hanhilammin teoksissa kuvataan rappion merkkejä, mutta siitä huolimatta teosten yleissävy on myönteinen, hieman humoristinenkin. Jos vertaa esimerkiksi Laura Miettiseen - toiseen turkulaiseen taiteilijaan, joka on teoksissaan käsitellyt maaseutua ja siitä etääntymistä - Hanhilammin teokset jäävät merkityksiltään hieman ohuiksi, yksipuolisiksi ja valmiina annetuiksi.

MIA TYKKYLÄINEN

• Jenni Hanhilammin teoksia galleria Joellassa (Läntinen Rantakatu 21) - 24.10.