Kulttuuri

Kissojen kätkemä

Aikaisemmin piirtäjänä työskennelleen esikoisohjaaja Hiroyuki Moritan innoittajaksi voi helposti epäillä japanilaista animemestaria Hayao Miyazakia ja tämän kansainvälisesti ehkäpä tunnetuinta piirroselokuvaa Henkien kätkemä . Sen verran paljon samaa henkeä löytyy Moritan ohjaamasta Kissojen valtakunnasta, vaikkei pienemmillä resursseilla toteutettu yksinkertaisempi animaatiotarina toki ylläkään esikuvansa tasolle.

Surrealistisiin ulottuvuuksiin kurkotteleva seikkailu saa alkunsa, kun tavallinen ja vähän kömpelö koulutyttö Haru pelastaa kissan jäämästä auton alle. Seuraavana yönä alkaa tapahtua uskomattomia. Kissakuningas saapuu kiittämään tyttöä ja kohtapuoliin nuorta neitoa viedäänkin jo vauhdilla kissojen valtakuntaan prinsessapuolisoksi kattikeisarin pojalle.

Kuten monissa muissakin ei-amerikkalaisissa laatuanimaatioissa, myös Kissojen valtakunnassa viehättää tarinan yllätyksellisyys, arvaamattomuus ja absurdi tunnelma. Vaikka filmin suomenkielinen jälkiäänitys onkin kelpo työtä, tuntuu ratkaisu elokuvan dubbauksesta hieman oudolta. Unenomaisissa mielenmaisemissa sukkuloivassa fantasiassa kun ei ole kyse mistään ihan pikkulasten piirretystä.

Jälkiäänityksellä kai koetetaan kalastella elokuvalle mahdollisimman suurta katsojakuntaa, mutta sen mukanaan tuoma kokoperheen piirroselokuvan leima ei vain oikein istu surrealistiseen, monitahoiseen ja paikoin jopa pelottavaan tarinaan. Toki elokuva toimii myös simppelinä seikkailuna satumaassa, mutta pintatasonsa alla sen voi nähdä myös vertauskuvallisena matkana lapsuudesta aikuisuuteen, nuoren tytön kasvutarinana identiteetin etsimisineen ja löytämisineen.

PÄIVI VALOTIE

Kissojen valtakunta. Ohjaaja: Hiroyuki Morita (Julia 3 & Kinopalatsi 5)

Luitko jo nämä?