Kulttuuri

Pallolla pelleilyä

Boltsit pelissä - Dodgeball on tarinaltaan typerä ja toteutukseltaan televisiomainen pölhökomedia, jonka ennakoitava juoni on sekä pitkästyttävä että piinallisen lapsellinen. Elokuvan on tuottanut Hollywoodin tylsimpiin koomikkoihin kuuluva Ben Stiller, joka pääsee myös pullistelemaan mielin määrin tekeleen toisena päähenkilönä.

Trendikkään kuntoklubin ilkeä johtaja (Stiller) havittelee haltuunsa rapistunutta punttisalia, jonka mukava omistajaheppu (Vince Vaughn) on pahoissa veloissa. Kun pienyrittäjä kantajengeineen päättää osallistua polttopalloturnaukseen, jonka palkintona oleva hulppea rahasumma pelastaisi paikan konkurssilta, kokoaa myös ahne öykkäri oman joukkueensa kisaan mukaan.

Farssin asetelma on umpituttu lukuisista totisemminkin toteutetuista urheilufilmeistä. Kyse on siis eräänlaisesta Daavidin ja Goljatin kamppailusta, hyvien ja pahojen yhteenotosta, jossa arvattavastikin pienempi ja heikompi osapuoli vetää pidemmän korren. Arvoiltaan kummallisen kaksinaismoralistisen elokuvan opetus tuntuu kuitenkin olevan se, että tärkeintä ei ole rehti peli vaan keinoja kaihtamaton voitto, myös taloudellinen sellainen.

Kun urheiluelokuvaan kuuluvat kuluneet juonikuviot on istutettu ääliökomedian formaattiin, on mukaan voitu ympätä inflaation kärsinyttä alapäähuumoria ja seksivitsejä, aivan tarpeetonta mäiskintää ja ärsyttävyyteen asti liioiteltuja karikatyyrihahmoja.

Cameo-rooleissa vilahtelevat turhat julkkikset eivät tuo tyhjäpäiseen kokonaisuuteen mitään lisäarvoa.

PÄIVI VALOTIE

• Boltsit pelissä - Dodgeball . Ohjaaja: Rawson Marshall Thurbe (Julia 4 & Kinopalatsi 2)

Luitko jo nämä?