Soile Isokoski ja Irja Auroora
- kaksi ilmiömäistä sopraanoa

TS/
TS/

Soile Isokoski on epäilyksettä yksi kaikkien aikojen hienoimmista Mozart-sopraanoista maailmassa. Perusteita tällaiselle kunniamai-ninnalle voisi lähteä aluksi hakemaan hänen ainutkertaisesta äänimateriaalistaan.

  Isokosken sopraano on enkelimäisen kaunis, soinniltaan hopeisen kimmeltävä ja teknisesti ottaen aivan rikkeetön.

Kaikki tämä mahdollistaa sellaisen täydellisen hallitun fraseerauksen, johon hän uudella levyllään yltää. Jokainen musiikillinen idea kohoaa sulokkaasti siivilleen, eivätkä kiinteää, uljaasti kaartuvaa legatokaarta riko suurimmatkaan intervallihypyt, joita esimerkiksi levyn avaavassa Come scoglio -aariassa on kosolti.

Ja kuten asiaan kuuluu, äänen soinnillinen intensiteetti vain saavuttaa lisää ylimaallista loistoa kaikkein korkeimmissa sävelissä. Mozartin musiikki on kaiken kaikkiaan äärimmäisen vaativaa ja jäntevyydestään huolimatta kömpelöissä käsissä kovin haurasta. Isokoskelle haaste on kaikkineen luonteva, eikä siitä jää kellekään epäselvyyttä, miten voitokkaasti hän haasteeseen vastaa.

Ondinen uusi levy sisältää aarioita oopperoista Cosi fan tutte , Zaide ja Figaron häät sekä suuret konserttiaariat Bella mia fiamma , Ah, lo previdi ja Ch'io mi scordi di te? , jotka antavat kattavan kuvan sopraanotähden osaamisesta.

Tapiola Sinfonietta yltää hienoon suoritukseen Mozartin Peter Schreierin johdolla. Marita Viitasalo vastaa suuren tyylin eleganssilla konsertoivasta piano-osuudesta viimeksi mainitussa konserttiaariassa.

Valloittavat espanjalaisvärit

Suurin osa merkittävimmistä suomalaisista laulajista tekee pääosan työstään ulkomailla, mikä on tietysti sanomattakin selvää maamme pienten kotimarkkinoiden takia. Mutta jopa tässä viitekehyksessä tarkasteltuna Irja Auroora on tehnyt uransa erityisen leimallisesti Suomen ulkopuolella, vähän samaan tapaan kuin Pentti Perksalo ja Heikki Siukola.

Suomessa Auroora tunnetaan lähinnä radionauhotuksistaan sekä yksittäisistä konserttikiertueista ja vierailuesityksistä kansallisoopperassa.

Fugan julkaisema uusi levytys täydentääkin osuvalla tavalla kuvaa Aurooran taiteesta. Mukana on kirjava kokoelma lauluja, ja äänitykset on tehty vuosina 1974-94.

Auroora on upea laulaja. Hänen äänensä toimii luontevasti ja taipuu notkeasti lied-musiikin miniatyyrikuvien nopeasti häilähteleviin tunnelmiin. Tekstin diktio on ilmeikästä ja selkeää, ja runojen ja musiikin välinen yhteys intensiivinen. Pianistina levyllä toimivat Pentti Koskimies ja Ilkka Paananen, molemmat hienoja taiteilijoita.

Auroora laulaa valloittavan tyylikkäästi ja punnitusti tulkiten Schumannin, Straussin, Sibeliuksen ja Rahmaninovin musiikkia, mutta suurimman vaikutuksen tekee yllättäen hänen osaamisensa ja eläytymiskykynsä espanjalaisessa musiikissa. Hän nimittäin heittäytyy antaumuksellisesti ja räiskyvällä temperamentilla niin ibeerisen säveltaiteen vietteleviin tunnelmiin kuin sen hilpeisiin ja tummanpuhuviin sävyihinkin.

MATTI LEHTONEN

• Mozart Arias . Soile Isokoski, sopraano, Tapiola Sinfonietta, joht., Peter Schreier. Ondine.

• Enchantment of Singing , mm. Schumannin, Straussin, Sibeliuksen, Granadosin ja Fallan lauluja. Irja Auroora, sopraano, Pentti Koskimies ja Ilkka Paananen, piano. Fuga.

TS/
TS/