Kulttuuri

Sota parasiitteja vastaan

TS/
TS/

Tieteiskirjallisuudessa synkkä pohjavire on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, ja sama sääntö pätee nuorille suunnattuun scifiin.

Eoin Colferin Supernaturalisti on selkeästi tieteiskirja, ja edustaa vielä lajityypin opettavaisinta haaraa, jonka mukaan ihmisen ei pidä käpälöidä luonnon omaa järjestystä. Colferin maailmassa savusumu peittää taivaan ja ihmiskunta on jakautunut kahteen kastiin, valtiaisiin ja alamaisiin, joilla ei ole sanomista edes omasta kohtalostaan ilman sponsoria.

Tavallaan Colferin kauhukuva tulevaisuudesta saa voimansa nykyajan peloista: meillä puhutaan median ja mainostajien piilovallasta, satelliittikaupungin taivaalla leijuvat ylikansallisten firmojen hallitsemat tarkkailusatelliitit.

Supernaturalisti on samalla kirja nuorista toimintasankareista, aikansa näkijöistä. Sillä vain harvat näkevät sinisinä leijuvat parasiitit, jotka valtaavat loukkaantuneen ihmisen ravinnon lähteekseen ja imevät kohdettaan loppuun asti. Sodan parasiitteja vastaan on julistanut yhteiskunnan hylkiöiksi ajautunut nuorisojoukko, ja siitä sodasta Supernaturalistit kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Colfer on jälleen kerran vauhdikas, nopea, rohkea ja toimintapainotteinen visionääri. Artemis Fowlin tasolle Supernaturalisti ei silti yllä, vaikka monta koukkua ja yllättävääkin käännettä on lukijoille luvassa.

Liikaa hengästystä

Antti Halmeen esikoiskirja Markus Light ja palautuspullon henget ei ole varsinaista scifiä, mutta ei fantasiaakaan. Enkä oikein osaa edes sanoa, onko se suunnattu lapsille vai nuorisolle. Siinä piileekin Halmeen kirjan perimmäinen ongelma: se luiskahtelee irti määritelmistä ja sitä on vaikea suunnata tietylle lukijakunnalle.

Markus Light on nimittäin pieni, kiusattu nykypoika, joka kerää pullonpalautusrahoja saadakseen hienon lennokin ja siinä sivussa muutaman ystävän. Arkirealismista irrottaudutaan kunnolla, kun yllättäen kaksi outoa pulloa puhkeaa puhumaan ja kuljettaa Markuksen palautusautomaatin kautta etsimään Nanoan valtakunnan kolmea helmeä, joiden avulla maailman on määrä pelastua Maua Onan hirmuvallalta.

Markus Light ja palautuspullon henget on superseikkailu- ja satufantasia, osin matkailukirjakin, sillä niin tarkasti kuvataan Istanbul, Loch Ness ja Hollywood. Ja tässäkin parasiitit ottavat vihollisina valtaansa ihmisen.

Se näissä sinänsä vauhdikkaissa, hyvinkin jännittävissä ja kovasti menevissä sankariteoksissa vain on vikana, ettei tauoille ja ajatuksille oikein löydy luontevaa paikkaa. Hengästyttää liikaa.

MARI VIERTOLA

• Eoin Colfer: Supernaturalisti . Suomentanut Jaakko Kankaanpää. WSOY 2004.

• Antti Halme: Markus Light ja palautuspullon henget. Otava 2004.