Pinella, Pohjoismaiden
vanhin puistoravintola

Pinella on Pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti toiminut puistoravintola ja Suomen vanhin yhtäjaksoisesti samoissa tiloissa toiminut ravintola. Pinella on oleellinen osa Porthanin puiston ja vanhan suurtorin aluetta ja sitä kautta Aurajoen kansallismaisemaa. Se on merkittävä osa turkulaista ja suomalaista kaupunkikulttuuria.

Elias Lönnrot , Sakari Topelius , J. L. Runeberg , J. W. Snellman , Josef Julius Wecksell , punaisen huoneen taiteilijat ja monet, monet muut ovat istuneet Pinellan suojissa. Yli puolentoista vuosisadan ajan se on ollut turkulaisen kulttuurielämän keskeinen tyyssija ja se on monella tavalla sitä tänäänkin.

Tästä näkökulmasta ajatus, että Pinellan kunnostaminen voitaisiin - edes rahapulaan vedoten - laiminlyödä, kertoo ymmärtämättömyydestä turkulaisuutta ja kaupungin omaleimaista historiaa ja kulttuuria kohtaan. Kuitenkin juuri nämä ovat asioita, joiden avulla Turku on viime vuosina pyrkinyt profiloitumaan ja rakentamaan asemaansa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Osa tätä profiloitumista on ollut Vanhan suurtorin palauttaminen alkuperäiseen muotoonsa ja Kain Tapperin taideteoksen hankkiminen toria rajaamaan.

Turku valmistelee tällä hetkellä hakemusta Euroopan kulttuuripääkaupunkiarvoa varten. Tähän ja alueella aikaisemmin toteutettuihin uudistustöihin nähden Pinellan ja ravintolatoiminnan pitäminen kaupunkikuvallisesti ja historiallisesti toissijaisina tuntuu oudolta. Ensimmäinen Tall Ships' Race toi mukanaan merkittävän panostuksen Aurajoen varren kaunistamiseen. On luontevaa, että kulttuuripääkaupunkihanke merkitsee samanlaista panostusta kulttuurisesti ja historiallisesti tärkeissä kohteissa. Pinella on yksi niistä.

Turun kaupungilla on hallussaan suuri joukko Turun ja turkulaisuuden, mutta myös koko Suomen kannalta merkittäviä historiallisia rakennuksia. Kuitenkin kaupungilta puuttuu pitkäjänteinen ja määrätietoinen politiikka, jonka mukaisesti näitä kohteita hoidetaan. Taidemuseo, pääkirjasto, Brinkhallin kartano ja Kulhon poikakoti ovat esimerkkejä siitä, miten riittämätön kunnossapidosta ja peruskorjauksesta huolehtiminen on aiheuttanut merkittäviä, ja osin peruuttamattomiakin vaurioita. Pinella on osa tätä silleen jättämisen traditiota.

Turku tarvitsee selkeät periaatteet, joilla sen hallinnassa olevia kulttuurikohteita hoidetaan. Yksi osa näitä periaatteita on, että historiallisilla rakennuksille asetettavat taloudelliset tuottovaatimukset eivät ole samat kuin uusille ja helpommin hoidettaville rakennuksille asetetut. Jos Tilalaitoksen tulostavoitteet ovat ristiriidassa historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävien kohteiden hoidon kanssa, on etsittävä toisenlaisia tapoja hallinnoida niitä. Yksi mahdollisuus on siirtää ne kulttuurisektorin alaisuuteen tai etsiä jokin kokonaan uudenlainen, erillinen hallinnoinnin muoto.

On selvää, että jos rakennusten hoito laiminlyödään, viime hetkellä tehtyjen korjausten kustannukset nousevat korkeiksi ja tulevat eteen satunnaisesti. Tämä ei kuitenkaan saa olla esteenä asian hoitamiselle. Kaupungilla on vastuu sen hallinnassa olevista historiallisista ja kulttuurisista kohteista. Sen on myös tämä vastuu kannettava.

Pinellan ja Gylichin pylväikön kohdalla tämä merkitsee rakennusten peruskorjausta niiden kulttuuriarvoa ja historiallista ympäristöä kunnioittaen siten, että ravintola- ja kahvilatoiminta voi niissä jatkua myös tulevaisuudessa. Kaupunki on rahoittanut Samppalinnan paviljongin, Teinin ja Koulun kunnostuksen. Pinella kuuluu samaan sarjaan.

Olavi Paavolainen -seura

Josef Julius Wecksell -seura

Koskenniemi-seura

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.