Kulttuuri

Shrekin jatko-osa ei yllätä

TS/<br />Vastanaineet Shrek ja prinsessa Fiona.
TS/
Vastanaineet Shrek ja prinsessa Fiona.

Huimasti lipputuloja keränneen hittianimaatio Shrekin (2001) jatko-osa Shrek 2 tuo teattereihin jälleen suohirviö Shrekin ja prinsessa Fionan. Ykköselokuvassa toisensa löytäneen epäsuhtaisen parin seikkailut jatkuvat, kun vastanaineet saavat häämatkalta palattuaan kutsun prinsessan vanhempien luo.

Vaikeudet alkavat, kun kuningasparille selviää uljaaksi prinssiksi luullun vävypojan todellinen luonto ja tyttären muuttuminen niin ikään vihreäksi jättirumilukseksi. Kaiken huipuksi rakastavaiset joutuvat hovissa myös kateellisen kilpakosijan juonittelujen kohteeksi. Pinnaltaan postmodernisoidun satuseikkailun vanha ja hyvä opetus on edelleen se, että tosirakkaus näkee koreaa kuorta syvemmälle ja erilaisuutta ei kannata karsastaa.

Vaikka Shrek 2:n tekemiseen onkin upotettu rahaa ja aikaa, niin edeltäjänsä tasolle elokuva ei yllä. Tietokoneanimoitu jälki on toki edelleen komeaa, mutta kovin kliinistä ja jotakuinkin hengetöntä. Jatko-osa tuntuu sekä juonenkäänteidensä että ideoidensa puolesta vanhan toistolta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lopputuloksesta paistaa läpi, että kyseessä on jo kertaalleen hyväksi havaitun konseptin kierrätys, jolloin käsikirjoitus ei enää erotu kovinkaan kekseliäänä, saati yllätyksellisenä. Itse tarina on pikemminkin aivan löperö ja kokonaisuus keikkuu hieman holtittomasti amerikkalaiseen populaarielokuvaan ja -televisioon viittailevien irtovitsien varassa.

Erityisesti elokuvaa raskauttaa liian moniin kompromisseihin sortuminen. Se, että Shrek 2:n tekijät pyrkivät välillä aivan mauttomastikin miellyttämään mahdollisimman suurta yleisöä. Elokuva ei enää toimi sen paremmin kunnon lastenleffana kuin aikuistenkaan viihteenä, kun lapsekkaan satujuonen puitteissa tarjotaan aikuisempia katsojia typerästi kosiskelevia seksuaalissävytteisiä vitsejä, muttei kuitenkaan uskalleta olla yhtään kokonaisvaltaisemmin radikaaleja.

PÄIVI VALOTIE

• Shrek 2 . Ohjaus: Andrew Adamson, Kelly Asbury & Conrad Vernon. (Suomenkielinen versio: Julia 1 & Kinopalatsi 1, originaaliversio: Kinopalatsi 2)

Luitko jo nämä?