Juoksuhaudantien ydin esiin
huumorikuorrutuksen takaa

TS/Jori Liimatainen<br />Ohjaaja Veikko Aaltonen ja naispääosan esittävä Tiina Lymi toivovat Juoksuhaudantien löytävän yleisönsä, vaikka Kari Hotakaisen romaanin huumori onkin rajattu taka-alalle.
TS/Jori Liimatainen
Ohjaaja Veikko Aaltonen ja naispääosan esittävä Tiina Lymi toivovat Juoksuhaudantien löytävän yleisönsä, vaikka Kari Hotakaisen romaanin huumori onkin rajattu taka-alalle.

KIMMO LILJA

Mitä ihmettä? Melko pienen yleisön taide-elokuvilla tähän saakka oman ohjaajaprofiilinsa luonut Veikko Aaltonen on pinkaissut Juoksuhaudantielle, tekemään elokuvaa Kari Hotakaisen bestsellerromaanista.

Siltähän se näyttää, mutta tarina ei mene ihan niin. Elokuvahanke näet käynnistyi jo ennen kuin romaani oli edes ilmestynyt. Aloite tuli yllättäen kirjailijalta itseltään.

- Olin nähnyt Rakkaudella, Mairen ja pitänyt siitä. Ajattelin, että tuon elokuvan ohjaaja voisi innostua Juoksuhaudantiestä , Kari Hotakainen tunnustaa. Hän otti yhteyttä tuottaja Lasse Saariseen , joka esitteli asian Aaltoselle. Tämän vastaus oli ehdoton ei.

- Minä en lähde tekemään elokuvaa romaanista.

Hotakaisen käsikirjoituksen luettuaan ohjaaja tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin. Olennaista oli, että Aaltonen sai luvan tehdä tarinalla ihan mitä halusi.

Elokuvan ollessa jo kuvausvaiheessa romaanista alkoi muotoutua kohuttu ilmiö Finlandia-palkintoineen ja myyntimenestyksineen. Nyt kun Juoksuhaudantie -elokuva tulee ensi-iltaan, on Hotakaisen romaania myyty huikeat 116 000 kappaletta, se on saanut arvostetun Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja muodostunut monin tavoin käsitteeksi.

Tarina ei naurata

Juoksuhaudantie on romaani isoista ja vaikeista asioista, mutta päällimmäisenä elementtinä on Hotakaiselle luontainen verbaaliakrobatia ja siitä hersyvä huumori. Elokuvaa katsoessa ei yllättäen naurata yhtään. Elokuva on tarina Matti Virtasen mielen hajoamisesta, eikä se ole hauskaa katsottavaa.

- Romaanin huumori on sen kielessä, ja sellainen ei toimi elokuvassa, Aaltonen toteaa. Toki rippeitä huumorista on mukana niin Matin kuin kiinteistönvälittäjä Kesämaankin hahmoissa, mutta kaikkea muuta kuin pinnassa.

Niin yllättävältä kuin tuntuukin nähdä Juoksuhaudantie aaltosmaisen tummaksi sävytettynä, valinta on perusteltavissa. Ohjaaja on yksinkertaisesti hakenut tarinan ytimen.

- Vasta jälkeenpäin tajusin, että Juoksuhaudanti e on Rakkaudella, Mairen rinnakkaisteos. Molemmat kertovat lisäksi samaa tarinaa kuin Tuhlaajapoika ja Isä meidän . Kaikissa elokuvissa päähenkilöllä jokin pakkomielle ja Mairea lukuunottamatta kyse on miehistä, joilla on poikkeuksellisen vaikea suhde isäänsä, itseensä ja naisiin.

Koskettavia rooleja

Hotakaisen verbaalivisioita on käännetty elokuvaksi ennenkin. Kari Väänänen ohjasi romaanina vielä Juoksuhaudantietäkin huikeamman Klassikon varsin onnistuneesti.

   Klassikko puhuu elokuvanakin silkkaa Hotakaista, sillä alkuteoksen kieli on säilytetty dialogissa. Onko kysymys sitten Suomen pienuudesta vai Väänäsen suuruudesta, mutta samainen herra nähdään Juoksuhaudantien toisessa pääroolissa.

- Kun ajattelin kiinteistövälittäjän rooliin näyttelijää, en edes muistanut, että Kari oli ohjannut Klassikon , Aaltonen sanoo.

Helena Virtasen roolin tekevä Tiina Lymi tutustui roolihahmoonsa suoraan Aaltosen käsikirjoituksen kautta.

- Pidin roolia koskettavana. Tutustuttuaan sittemmin myös Hotakaisen romaaniin Lymi totesi myös sen koskettavaksi, vaikkakin roolihahmon rakennuspuut oli haettava virtuoosisen kielen alta.

- Roolissa itsessään on aika vähän tilaa psykologisoida, miksi Helena reagoi ja toimii niin kuin toimii. Lymin mukaan roolihahmossa on sisäänrakennettuna kaikki se, mitä naisilta nykyisin vaaditan ja mihin he itse todellisuudessa ovat valmiita.

Kotona viihtyvä, ruuanlaitosta ja jopa leipomisesta nauttiva Matti on nössö, johon ehkä vaimona voisi olla tyytyväinen, mutta naisena ei.

Matti Virtasen elokuva

Aaltosen Juoksuhaudantie on nimenomaan Matti Virtasen elokuva, kuvia ei ristivaloteta romaanin tavoin. Virtasen pirstaleiksi iskeytyvän avioliiton rinnalle tuodaan vertauspinnaksi kuitenkin myös muita parisuhteen malleja. Matin roolissa nähdään Kom-teatterista tuttu Eero Aho , siviilissäkin Lymin aviomies.

Elokuvan erinomaisten näyttelijöiden joukosta kannattaa nostaa Turun kaupunginteatterista jo pitkään eläkkeellä ollut Esko Pesonen , joka tunnetaan mm. Matti Ijäksen televisioelokuvista.

- Esko mietti pitkään jaksaako lähteä mukaan, mutta innostui lopulta.

"Ethän sä ihan pilipaliohjaaja olekaan" oli veteraaninäyttelijän kommentti hänen tutustuttuaan Aaltosen työskentelyyn.

Erinomaisen roolityön tekee myös Eero Ahon ja Tiina Lymin tytär Ella. Kuvausten aikana kuusivuotias tytär ei äidin mukaan pidä näyttelemistä minään, mutta elokuvan teko prosessina oli hänestä kiinnostava. Ella myös ymmärsi ongelmitta niin oman kuin vanhempiensakin roolihahmojen sisällön.

- Hänen omat analyysinsa olivat niin ehjiä, ettei niihin tarvinnut juurikaan lisätä mitään, Tiina Lymi sanoo.

- Ella on selkeä metodinäyttelijä, Veikko Aaltonen luonnehtii.

Ohjaus selkäytimellä

Vaikka Veikko Aaltonen on sekä käsikirjoittaja että ohjaaja, paino elokuvan teossa on selvästi jälkimmäisessä. Käsikirjoitus on lopulta vain materiaalia.

- Minulle käsikirjoitus ei saa olla valmis. Tavallaan en pidä sitä minään, vaan vasta näyttelijä luo roolin ja tekee roolihahmosta ihmisen, Aaltonen korostaa. Ohjaajana hän ei ole analyyttinen, vaan toimii enemmänkin tunteella ja selkäytimellä.

Tiina Lymin mukaan ratkaisevaa on luottamus. Näyttelijä yrittää löytää roolistaan jonkin väitteen tai johtolauseen, jota lähtee seuraamaan.

Periaatteessa on mahdollista, että ohjaaja ja näyttelijä ovat tulkinnoissaan eri linjoilla.

- Näyttelijä saa roolin myötä ohjaajalta luottamuslauseen. Jos luottamus menee, työstä ei tule mitään, Lymi toteaa. Juoksuhaudantietä tehtäessä luottamus säilyi molemmin puolin. Jopa niin, että Aaltonen kertoo uutisen:

- Jos kaikki menee hyvin, ohjaan seuraavaksi Tiina Lymin käsikirjoittaman komedian.

Tavoitteet korkealla

Veikko Aaltosen Rakkaudella, Maire sai elokuvateatterilevityksessä noin 60 000 katsojaa, eli monin verroin enemmän kuin Aaltosen aiemmat elokuvat. Juoksuhaudantien kohdalla tavoitteena on peräti 200 000 katsojaa.

- Ehkä runsaalla puolella siitä pääsemme omillemme, tuottaja Lasse Saarinen sanoo.

Juoksuhaudantie tulee levitykseen 35 kopiolla ja noin 200 000 euron markkinointibudjetin turvin. Nimenomaan markkinoinniltaan elokuva poikkeaa huomattavasti Aaltosen aikaisemmasta linjasta. Silti ohjaaja vakuuttaa uskollisuutta periaatteilleen.

- Minulle elokuva on edelleen taideteos. Vastustan kaikenlaista tuotteistamista. Ei elokuva voi olla tuote.

Aaltosen mukaan suomalainenkin elokuva on kuitenkin viimeisten kymmenen vuoden aikana tuotteistunut kovaa kyytiä.

- Toivottavasti se prosessi on niin hidas, että minä en joudu siihen mukaan, kohta viisikymppinen ohjaaja sanoo.

Tiina Lymin mukaan olisi hienoa, jos nimenomaan Juoksuhaudantien kaltainen teos räjäyttäisi pankin. Elokuvassa ei ole minkäänlaista kosiskelua, vaan se luottaa puhtaasti sisältöönsä.

Aaltoselle kuluva vuosi on poikkeuksellinen, sillä Työväenluokka -dokumentin ja Juoksuhaudantien jälkeen saa ensi-iltansa vielä ohjaajan dokumenttitrilogian kolmas osa Paimenet .

Juoksuhaudantien ensi-ilta on 27. elokuuta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.