Kulttuuri

Koneisto käynnistyy
Kaapelitehtaalla

Pohjoismaiden suurin elektronisen musiikin festivaali Koneisto valtaa viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaan.

Koneiston tämän vuoden pääesiintyjä on brittiläinen The Streets. Hiphop-artistin keväällä ilmestynyt A Grand Don't Come For Free -albumi ja siltä lohkaistu single Dry Your Eyes ovat tällä hetkellä molemmat brittilistojen toisella sijalla.

Viime vuonna Koneisto jäi hieman yleisötavoitteestaan. Festivaalit järjestävän PopZoo Promotions Oy:n toimitusjohtaja Vesa Ristimäki kiittelee The Streetsin listamenestystä siitä, että lippujen ennakkomyynti on ollut hieman viimevuotista vilkkaampaa.

- Yleisötavoitteena on 6 000-7 000 kävijää per päivä, ja ennakkomyynnin perusteella uskoisin sen täyttyvän.

Ohjelmissa muutakin kuin konemusiikkia

The Streets alias Mike Skinner tuo Helsinkiin kahdeksanhenkisen yhtyeen, eikä myöskään viime vuoden pääesiintyjä Moloko esittänyt varsinaista konemusiikkia. Ristimäen mukaan festivaalien ohjelmiston laajentaminen elektronisen musiikin ulkopuolelle on ollut tietoinen valinta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Koneisto on tanssimusiikkifestivaali, ja nykyisin klubeilla soi yhä enemmän myös hip hop ja reggae. Pääpaino on toki edelleenkin mielenkiintoisessa ja kunnianhimoisessa elektronisessa musiikissa.

Yleisömäärältään Koneisto on Euroopan toiseksi suurin elektronisen musiikin festivaali. Edellä on vain Barcelonassa järjestettävä Sonar-festivaali, joka kerää joka vuosi yli sadantuhannen ihmisen yleisön.

Viime vuosina ulkomailla on lopetettu suuria klubeja, mutta Ristimäki ei usko, että elektronisen musiikin suosio olisi hiipumassa.

- Klubit ovat ehkä pienempiä ja massatapahtumia vähemmän kuin huippuvuosina, mutta esimerkiksi Sonar kerää vuosi vuodelta enemmän yleisöä. Tällä hetkellä elektronisen musiikin soittajia on enemmän kuin koskaan. Kyllä minä uskon, että klubikulttuuri on voimissaan vielä viidenkymmenen vuodenkin päästä, Ristimäki arvioi.

Koneisto tanssittaa perjantain ja lauantain ajan.