Kulttuuri

Marjatta Nuoreva palasi meren äärelle

TS/Joel Rosenberg<br />Marjatta Nuoreva on kiinnostunut valon vaikutuksesta väreihin ja muotoihin. Taustalla teos Huhtikuu.
TS/Joel Rosenberg
Marjatta Nuoreva on kiinnostunut valon vaikutuksesta väreihin ja muotoihin. Taustalla teos Huhtikuu.

ANNE RUTANEN

- Meri on minulle kaikki kaikessa, ehdottomasti, kuvataiteilija Marjatta Nuoreva tunnustaa.

Merimaisemat, tai tarkemmin vesimaisemat, ovatkin keskeisellä sijalla Nuorevan Väreilyä -näyttelyssä galleria Joellassa. Näyttelyn maalaukset kun kuvaavat Tunnhamnin saaristoa, Kemiön Taalintehtaalta avautuvaa merinäkymää sekä ranskalaisen Grez-sur-Loingin jokimiljöötä.

- Näyttelyn teemana ovat valo ja vesi ja ne hetkelliset muutokset, jotka valo aiheuttaa luonnossa. Tähän näyttelyyn halusin ottaa mukaan myös joen Ranskasta, kun

Joellassakin ollaan joen äärellä, Nuoreva kertoo.

Joellan näyttely on päätösosa kolmiosaiselle näyttelysarjalle, jonka ensimmäinen osa oli nähtävillä helmikuussa Helsingissä ja toinen kesäkuussa Naantalissa. Näyttelysarjan jokainen osa on itsenäinen kokonaisuutensa, ja Joellassa onkin esillä myös aiemmin näkemättömiä, vain kuukausi sitten viimeisteltyjä maalauksia.

- Valitsin tänne sellaisia teoksia, joissa on yhtenäinen siveltimen jälki. Tämä näyttely on minusta näistä kolmesta harmonisin, yhtenäisin ja tässä myös ajatus on selkein, Nuoreva pohtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lauttasaaresta Kemiönsaarelle

Taalintehtaalla asuva ja työskentelevä Nuoreva vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Helsingin Lauttasaaressa, mistä kumpuaa taiteilijan syvä rakkaus mereen.

- Jo silloin tulivat kuuma kallio jalkojen alla ja meri tutuiksi.

Nuoreva kertoo, että hänelle oli lapsuudesta saakka selvää, että hänestä tulee taiteilija.

- Ihailin isoveljeni piirustuksia ja ajattelin, että haluan tulla yhtä hyväksi, hän nauraa.

Taideteollisessa oppilaitoksessa Nuoreva valitsi grafiikan, koska sitä opetti hänen ihailemansa Pentti Kaskipuro.

- Ja hetkeäkään en ole katunut!

Taiteilijan uralla on ollut pari tärkeää taitekohtaa. Nuoreva työskenteli viisi vuotta valmistumisensa jälkeen kuvaamataidon opettajana, jolloin oma taiteentekeminen oli vähäisempää. Toisen lapsensa syntymän jälkeen Nuoreva alkoi vähitellen lasten päiväunien aikaan työstää uusia teoksia. Siitä alkaneen vapaan taiteilijan uran katkaisi 1980-luvulla viisivuotinen läänintaiteilijan toimi Jyväkylässä.

- Se kyllä häiritsi taas omaa taiteen tekemistä, vaikka mielenkiintoista olikin, Nuoreva muistelee.

Ikkunan takana elävä malli

Viimeiset yksitoista vuotta Nuoreva on asunut Kemiön saarella. Ensimmäiset kymmenen vuotta kuluivat saaren keskellä, jossa Nuoreva koko ajan ikävoi meren äärelle, ja nyt reilu vuosi Taalintehtaalla, jossa työhuoneen ikkunasta avautuutaitelilijan tämän hetken suurin innoittaja, Saaristomeren maisema.

  Joellan Väreilyä- näyttelyn uudet teokset kuvaavat juuri tätä Nuorevan kodin ja työhuoneen ikkunoiden takaista näkymää.

Näyttelyn teokset ovat tempera- ja akvarellimaalauksia. Alunperin maalaaminen oli Nuorevalle "vain" rentoutumiskeino grafiikan tekemisen välissä.

Tällä hetkellä Nuoreva keskittyy kuitenkin grafiikkaa enemmän maalaamiseen.

- Minua on kiehtonut viime aikoina maalaamisen spontaanisuus. Grafiikka pysyy kuitenkin aina mukana.

Nuoreva kertoo, että hän tekee maalauksensa aina välittömästi mallin äärellä.

- Näissä uusissa teoksissa on se ilo, että olen maalannut ne ikkunan takaa. Elävä malli on suoraan ikkunan ulkopuolella. Se on optimaalinen tilanne, Marjatta Nuoreva kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valon vaikutus muotoihin ja väreihin on erittäin tärkeää. Hän sanoo pyrkivänsä välittämään jotain todellisuudesta sellaisena kuin se näyttäytyy juuri tietyllä hetkellä. Siksi työskentelyn on oltava nopeaa ja intensiivistä. Isompien teosten kanssa työskentely tapahtuu eri päivinä samalla kellonlyömällä, jotta vaikutelma maisemasta pysyisi mahdollisimman muuttumattomana.

- Se minkä näen virtaa läpi tajunnan, joka on kuin suodatin tai heijastin joka valikoi haluamansa valot ja varjot, värit ja muodot. Käsi pelkistää ne pintaan. Tätä prosessia ei itse tarvitse ohjailla, vaan se on meditatiivinen tapahtuma, Nuoreva kuvailee.

Taiteilijan suunnitelmissa on jatkaa edelleen työskentelyä Taalintehtaan maiseman parissa.

- Nyt olen pyrkinyt välittämään havainnon aika puhtaana ja odotan mielenkiinnolla mihin suuntaan ilmaisuni kehittyy. Malli on kuitenkin jo siinä.

Väreilyä -näyttely on esillä Galleria Joellassa 5.9. saaakka.