Kulttuuri

Anne Koskinen avaa anesteettisyyttä
liiskautuneiden hyttysten avulla

Erja Hyytiäinen

Mitä on anestetisoituminen? Tuohon kysymykseen kietoutuu helsinkiläis-porilaisen Anne Koskisen taide. Huittisten galleriaK:ssa esillä oleva näyttely koettelee tunnottomuuden ja puuttumisen rajaa. Vastapareina ovat tuhannet hyttyset ja yksi rakas lemmikki.

- Anestesian pohjasanana on esteettinen. Anesteettinen on ei-esteettinen, tunnoton, nukutus tai jopa tyhmä, Koskinen luonnehtii.

Anne Koskinen aloitti Deus Protector Noster -sarjan syyskuussa 2001. Kakkostietä Helsingistä Poriin ja takaisin ajanut taiteilija teippasi autonsa etupuskuriin lumppupaperisuunnikkaan, ja siihen tallentui osa matkaa. Jälkensä jättivät liiskautuneet hyttyset ja muut hyönteiset, sade ja loska.

- Esteettinen-termiin liittyy sen syvällisimmässä merkityksessä elämää ylläpitävä voima. Enhän minä tahallani aja eläimen päälle. Jos orava juoksee tien yli, reaktioaika on lyhyt ja vaistomaisesti yritän väistää. Hyttysten kohdalla se ei ole mahdollista, Koskinen sanoo.

Porin taidemuseossa aiemmin esillä olleeseen näyttelyynsä Koskinen toi tien varrelta kuolleena löytämistä elämistä tekemänsä pronssivalut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Oravan valaminen tuntui jo pahalta, hyttynen ei tunnu mistään. Näissä teoksissahan on tallennettu massamurha, Koskinen sanoo ja viittaa liiskautuneisiin hyönteisiin.

Taiteen ja tieteellisen tutkielman välimaastossa liikkuva teossarja koettelee ihmisen tunteita. Siinä missä hyttyset ovat puskurista pois pestävää likaa, rakkaan lemmikin kuolema riipii tunteita. Deus Protector Noster -videoon Koskinen on tallentanut ystävänsä koiran lopettamisen.

- Oma koirani kuoli viime viikolla, ja se odottaa nyt pakastettuna valua. Se on vastaus kysymykseen, olisinko valmis valamaan oman lemmikkini, Koskinen sanoo.

Anne Koskisen Anesteettinen suhde galleriaK:ssa Huittisissa 29.8. saakka ma-pe klo 12-18 ja la-su 12-16.