Kulttuuri

Urbaanilegendaa sinkkusaalistamisesta

IRMELI HAAPANEN

Turkulaiset sisarukset Hannele ja Helena Romppanen sekä helsinkiläinen muusikko Heikki Tikka rakentavat parhaillaan Suomenlinnan Galleria Augustaan Helsingissä erikoislaatuista kokonaisuutta. Sunnuntaina 8. elokuuta ensi-iltansa saava Naarastus on tanssijalle, musiikille ja datatykille yhteiseen tilaan sovitettu mediaperformanssi, jossa tutkaillaan urbaanilegendaa sinkkusaalistamisen tuskasta ja ilosta.

Naarastus on sanaleikki, jonka kantasanoja ovat naaras, metsästys ja naaraus. Teos kertoo siitä, miten citykulttuurin trendittämä sinkuttelu on leimannut yksinolijan arkea. Mutta kuka metsästää ja kuka on saaliina - se ei olekaan yksiselitteistä.

Mediaperformanssi on jatkoa valokuvaaja Hannele Romppasen Naarastus -valokuvainstallaatiolle, joka nähtiin Galleria Justissa Turussa viime vuonna ja joka sisältyy myös mediaperformanssiin.

- Minua on pitkään kiinnostanut hetkellisyys, joka on ominaista sekä valokuvalle että tanssille, ja halusin saada ne samanaikaisesti samaan tilaan, teoksen ohjaaja ja visualisoija kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teoksen määritteleminen mediaperformanssiksi lähteekin paitsi digitaalisen tietokonetekniikan hyödyntämisestä myös teoksen hetkellisyyden ja sattumanvaraisuuden korostamisesta sekä halusta tehdä kokijasta fyysisesti osa kokonaisuutta. Teoksen tanssijana on Helena Romppanen.

Audiovisuaalinen kollaasi

Naarastus tavoittelee on kuvan, valon, äänen ja ruumiin läsnäolon yhdistämistä samanarvoisiksi, toisiaan tukeviksi elementeiksi, audiovisuaaliseksi kollaasiksi.

  Vaikka mukana on liikkuvaa kuvaa, videota teoksessa ei käytetä, vaan valokuvat ja piirrokset on pantu liikkeelle tietokoneohjelmalla.

- Omien valokuvieni lisäksi mukana on edesmenneen sisaremme, kuvataiteilija Maritta Romppasen piirroksia voimistelevista naisista, Hannele Romppanen kertoo.

Tila on yksi kokonaisuutta olennaisesti muovaavia tekijöitä.

- Harjoittelimme teosta työhuoneella valkokankaan avulla, mutta täällä Galleria Augustassa muokkaan kuvia uudelleen mm. kaari-ikkunoiden mukaan, Hannele Romppanen kuvailee.

Näillä näkymin Naarastus nähdään syys-lokakuun vaihteessa Turussa Barker-teatterilla.

- Siinä tilassa teoksesta tulee taas aivan toisenlainen.

Naarastus nähdään Suomenlinnan Galleria Augustassa neljä kertaa, viimeinen esitys on torstaina 12.8.

Ensi-ilta 8.8. on samaan aikaan pidettävien Suomen hypnoosiyhdistyksen voimavarapäivien tilausesitys.