Kulttuuri

Kari Tikan Luther-ooppera taltioitiin
dvd:lle Temppeliaukion kirkossa

TS/
TS/

RAILI SUOMINEN

Suomalainen levy-yhtiö Ondine julkaisi ensimmäisenä dvd-tallenteenaan Kari Tikan vuonna 2000 ensi-iltansa saaneen Luther -oopperan. Ooppera kantaesitettiin Helsingin Temppeliaukion kirkossa, jossa myös dvd on tallennettu Dolby Digital 5.1. Surround -menetelmällä.

  Dvd:llä esiintyvät oopperan kantaesittäneet taiteilijat: Lutherin nimiosan laulaa baritoni Esa Ruuttunen , ja mukana ovat myös tenori Lassi Virtanen (Saatana), mezzosopraano Eeva-Liisa Saarinen (Katarina von Bora), sopraano Merja Wirkkala (Ave von Schönfeld), spintotenor Aki Alamikkotervo ja basso Andrus Mitt . Viva Vox -kuoroa ja Uutta Nuorta Orkesteria johtaa Kari Tikka.

  Oopperan ja sen taltioinnin on ohjannut Jussi Tapola ja lavastuksesta ja puvuista vastaa Anna Kontek.

Dvd:n julkistustilaisuudessa Temppeliaukion kirkossa oli historian havinaa. Luther on ensimmäinen viimeisimmällä tekniikalla tehty oopperataltiointi Suomessa. Seuraavana on vuorossa Einojuhani RautavaaranRasputin -ooppera.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Synnytyskivut kestivät 15 kuukautta

- Taltiointi vaati mielettömästi töitä, ja edessä oli monenlaisia vaikeuksia, totesi niin tuottajayhtiö Ondinen toimitusjohtaja Reijo Kiilunen kuin ohjaaja ja säveltäjäkin. Helpolla eivät päässeet laulajatkaan. Prosessi vei kaikkiaan 15 kuukautta.

- Kari Tikka kyllä tunsi meidät säveltäessään oopperan roolit tietyt laulajat mielessään, mutta ei hän meitä yhtään säälinyt, Esa Ruuttunen nauroi. - Vertaisin Lutherin vaikeusastetta Wagnerin Wotaniin tai Enescun Oedipe'hen, joita olen myös viime aikoina esittänyt. Haastavuudestaan huolimatta Luther on kuitenkin syvällinen ja kiitollinen tulkittava laulajalle, Ruuttunen lisäsi.

Parhaillaan hän sanoi opettelevansa roolia saksaksi, sillä oopperan saksankielinen maailmankantaesitys on 1. lokakuuta 2004 Wittenbergin kaupungin kirkossa eli Lutherin omassa kirkossa, jonka oveen hän vuonna 1517 kuulut teesinsä naulasi. Suomalaiset esittävät oopperan myös Berliinin Pyhän Ristin kirkossa.

Oopperan englanninkielinen kantaesitys oli puolestaan lokakuussa 2001 Minneapolisissa Yhdysvalloissa. Siellä se sai erinomaisen lämpimän vastaanoton. Ruuttunen muisteli huvittuneena, miten Minneapolisin esityksessä parvekkeelta kuului yli salin miehen ääni "that was great", kun hän oli laulanut Lutherin monologin, Taistelulaulun .

Viisi vuotta Lutherin tekstejä

Säveltäjä Kari Tikka kertoi lukeneensa viisi vuotta vimmatusti Lutherin tekstejä, kunnes ooppera alkoi hahmottua hänen mielessään.

- Olin Lutherin jäljillä kuitenkin jo 1970-luvulla, jolloin sävelsin mm. Armolaulun Paavalin tekstiin. Siirsin sen myös oopperaan. Oopperan yhdeksi teemaksi nousi ihmiskunnan kuolemantanssi, jota pyörittävät tuhon voimat: Saatana, Synti, Laki, Kuolema ja Helvetti. Keskiaikaisen teatterin tapaan nämä saivat ihmishahmon.

- Seitsemän kohtauksen rungon väliin olen sijoittanut Lutherin tunnetuimpia omia virsiä yleisön veisaamana. Näin myös dvd-taltioinnissa, säveltäjä Tikka sanoi.

Tikka kirjoitti oopperan libreton yhdessä ohjaaja Jussi Tapolan kanssa. Hän sanoi valinneensa päärooleihin "vanhoja ystäviään" Kansallisoopperasta. Alusta lähtien hänen mielessään Lutheriksi oli baritoni Esa Ruuttunen, joka toiselta siviiliammatiltaan on pappi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Näin siitäkin huolimatta, että Luther taisi olla tenori, Tikka nauroi. Yhtä selvä valinta oli koloratuuritenori Lassi Virtanen vanhan vihtahousun rooliin.

Dvd on taltiointi

Tekijät korostavat, että dvd on taltiointi. Luther -ooppera on tehty teatterin keinoin ja Temppeliaukion kirkko itsessään antaa esitykselle puitteet, toisin sanoen ooppera ei ole lavastettu näyttämölle. Puvustus on sidottu tapahtuma-aikaan, joten "farkuissa tätä oopperaa ei esitetä", kuten Jussi Tapola asian ilmaisi.

Dvd sisältää lisäksi puolen tunnin mittaisen tekijöiden esittelyn, säveltäjän analyysin oopperasta sekä Temppeliaukion kirkon esittelyn.

- Dvd on vahva väline suomalaisen musiikin kansainväliselle markkinoinnille. Kun siihen sisältyy lisänä yksi suomalaisen arkkitehtuurin kuuluisimmista kohteista, odotamme Luther -dvd:n menestyvän kovassa kansainvälisessä kilpailussa, Kiilunen sanoi.

Kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko on Suomen suosituimpia turistikohteita, minkä pani merkille myös dvd:n julkistamispäivänä. Kymmenet linja-autot toivat paikalle matkailijoita idästä ja lännestä pitkin päivää kirkkoa ihmettelemään. Esa Ruuttusen Armolaulun esitys kirkon erinomaisessa akustiikassa sai paikalle osuneet turistit pysähtymään ja osoittamaan suosiotaan.

Uunituoreet dvd-kansiot olisivat varmasti menneet hyvin kauppansa, mikäli niitä olisi ollut kirkon eteisessä myynnissä.

- Mutta mitä Luther siihen olisi sanonut? Hänhän taisteli kirkon anekauppaa vastaan, joku muisti.