Turusta viisi osallistujaa Nuorten Forum 2004:ssä

TS/<br />Markus Viiperin Pepé-tuoli.
TS/
Markus Viiperin Pepé-tuoli.

Anne Rutanen

Desing Forum Finlandin järjestämä kuudes Nuorten Forum 2004 Young Forum - näyttely avautuu tänään Helsingissä. Näyttelyssä on esillä lähes 80 nuoren töitä. Turkulaisia Nuorten Forumiin osallistuu tänä vuonna viisi. Mukana näyttelyssä on nuoria osaajia vaatetus- ja tekstiilisuunnittelun, huonekalusuunnittelun, korumuotoilun, teollisen muotoilun ja graafisen suunnittelun alueilta.

Nuorten Forum on avoin jurytetty näyttely, ja sen teemana on tänä vuonna Open Access Avoin verkosto . Näyttely esitetään Desing Forum Finlandin kesänäyttelynä Sanomatalossa Helsingissä 11.6. - 5.9.2004. Edellinen jurytetty Nuorten Forum järjestettiin vuonna 2000.

- Aikaisemmin näyttely oli kahden vuoden välein, mutta kahdessa vuodessa ei ehtinyt alalla tapahtua kovin paljon, joten päädyimme neljän vuoden aikaväliin. Tällä pyrittiin varmistamaan taso ja kiinnostavuus, Desing Forum Finlandin tiedottaja Jenni Ristimäki kertoo.

Näyttelyyn voivat osallistua alle 35-vuotiaat muotoilijat, arkkitehdit ja alan opiskelijat.

Turusta mukana opiskelijoita

Turusta näyttelyyn osallistuu viisi alan opiskelijaa. Turun taideakatemiassa opiskelevat Noora Autio ja Kaisa Kaapo toivat näyttelyyn kolme sarjakuvamaista Pidä Hipat! -verhopanelia. Autiolla ja Kaapolla on ollut aiemmin tänä vuonna samalla teemalla näyttely ravintola Blankossa.

Kaapo kertoo toivovansa näyttelyltä muun muassa palautetta ja tilaustöitä.

- Opettajat ilmoittivat koulussa jurytettävästä näyttelystä. Juryssa on alan osaajia ja on hyvä saada palautetta muiltakin kuin omalta opelta, ja onhan tämä meriitti cv:hen. Toivottavasti tulee tilaustöitä ja saa sillä tavalla julkisuutta, että kun tekee toista mallistoa, niin on jo tunnettavuutta. Odotan myös, että pääsen näkemään muiden töitä ja millaista tämän päivän suomalainen muotoilu on, Kaapo pohtii.

Turussa ruotsinkielisessä ammattikorkeakoulussa opiskeleva Saara Karrenpalo osallistuu Nuorten Forumiin teoksellaan Mato-matto. Oranssi villalankamatto on ollut aikaisemmin esillä Tukholman huonekalumessuilla. Karrenpalo ottaa osaa Nuorten Forumiin opettajansa ehdotuksesta.

- Eniten minua kiinnostaa, miten yleisö ottaa työni vastaan, Karrenpalo kertoo.

Monikäyttöisiä huonekaluja

Tekstiilitöiden lisäksi Turusta on tuotu näyttelyyn huonekaluja. Jaakko SerolanGoulue -tuoli muuntuu käännettäessä portaiksi ja pöydäksi. Karrenpelon Mato-maton tavoin Serolan tuoli on ollut näytteillä Tukholman huonekalumessuilla. Turun taideakatemian käsityö ja muotoilu -linjalla opiskelevan Serolan työ sai alkunsa koulun kurssilta, johon kuului porrasjakkaran suunnitteleminen.

- Työni on monikäyttöinen ja selkeälinjainen lasikuitutuoli. Sillä voi istua, ja kun sen kääntää toisinpäin, siitä tulee portaat. Sitä voi käyttää myös pienenä pöytänä, Serola kuvailee.

- Olin tehnyt tuoliani jo jonkin verran, ja työ vain paisui. Olin lopulta lopputulokseen niin tyytyväinen, että päätin lähettää sen tähän kilpailuun. On todella hieno mahdollisuus saada oma tuote näkyville ja samalla tutustua muihin alalla toimiviin nuoriin. Haavenani on, että tuolini päätyisi jonain päivänä jonkun huonekaluvalmistajan mallistoon.

Myös taideakatemian opiskelija Markus Viiperi osallistuu Nuorten Forumiin tuolilla. Viiperin Pepé -tuoli on julkisiin tiloihin suunniteltu istuin, jonka voi säätää kahteen eri istuma-asentoon.

- Tuoli on tarkoitettu esimerkiksi ravintoloihin, joissa istuma-asentoa voi sitten tunnelman mukaan muuttaa, Viiperi kertoo.

Pepé -tuolin runko on koivuvaneria. Tuolin istuinosan pehmuste on solumuovia ja verhoilu keinonahkaa.

Yleisilme raikas ja selkeä

Nuorten Forumin juryn jäseninä toimivat muotoilutoimittaja Asko Ahokas , arkkitehti Vesa Hinkola , muotoilija Harri Koskinen, vaatesuunnittelija Paola Suhonen sekä juryn puheenjohtajana Henrikka Tynkkynen Desing Forum Finlandista.

Näyttelyyn tarjottiin juryn mukaan hyvin eritasoisia tuotteita koulussa tehdyistä harjoitustöistä yritysten kanssa kehiteltyihin valmiisiin tuotteisiin. Työn idea ja kiinnostavuus vaikuttivat valintaan kuitenkin enemmän kuin projektin ammattimainen toteutus. Katselmukseen ilmottautui kaikkiaan 270 työtä, joista 90 valittiin näyttelyyn.

Näyttelykokonaisuutta jury kuvailee yleisilmeeltään raikkaaksi ja selkeäksi. Näyttelyn töille on ominaista suomalaisuudesta ammentaminen ja pitkä tuotekehittely. Loppuun asti viety ajattelu korostuu juryn mukaan erityisesti vaatesuunnittelussa: yksittäisen tuotteen sijaan suunnitellaan moniosaisia kokonaisuuksia.

- Erityisesti vaate- ja tekstiilipuoli on freesin oloinen. Varsinkin painokankaita oli paljon tarjolla näyttelyyn. Kovempaa teollista muotoilua ei puolestaan ollut kovin paljon tarjolla, mikä johtuu ehkä siitä, että tekijät ovat nuoria, Henrikka Tynkkynen kertoo.

- Tarjolla oli aika paljon valmiita tuotteita; kokeilevia ja leikkimielisiä ei niinkään.

Jury palkitsi neljä näyttelyyn osallistujaa. Nuorten Forumin stipendin saivat Maria Jauhiainen uniikkikoruillaan , Maija LouekariYstävät- painokankaalla ja Mikko Paakkanen tuoleillaan ja Remmi- monitoimivyöllä . Kannustusstipendi myönnettiin Yodo Kurosawalle kulmikkaasta, mutta mukavasta Stealth -tuolista . Juryn mukaan stipendin saaneiden töissä heijastuvat "innovatiivisuus, pitkäjänteisyys ja vahva kädenjälki, joka on suhteessa aikaan, jota elämme".

TS/Marttiina Sairanen<br />Markus Viiperi (vas.) ja Jaakko Serola osallistuvat Nuorten Forumiin istuimilla. Serolan punainen Goulue-tuoli kääntyy tarvittaessa portaiksi.
TS/Marttiina Sairanen
Markus Viiperi (vas.) ja Jaakko Serola osallistuvat Nuorten Forumiin istuimilla. Serolan punainen Goulue-tuoli kääntyy tarvittaessa portaiksi.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.