Carro Celeste peilaa taas
taivaankannen tapahtumia

TS/Tuula Hei9nilä<br />Taiteilija Jarmo Ahlqvist kokeili heijastuisiko omakuva hohtavaksi puleeratun Taivaallisen vaunun pinnasta. Ja näkyihän se.
TS/Tuula Hei9nilä
Taiteilija Jarmo Ahlqvist kokeili heijastuisiko omakuva hohtavaksi puleeratun Taivaallisen vaunun pinnasta. Ja näkyihän se.

RAILI SUOMINEN

Moni sitä vihaa, useampi kuitenkin rakastaa, nimittäin Turun Itsenäisyydenaukiolla sijaitsevaa italialaisen Mariella BettineschinCarro Celeste -ympäristötaideteosta. Apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala tunnustautuu jälkimmäisiin. Hänelle Carro Celeste eli Taivaallinen vaunu on kaupungin ympäristötaideteoksista ehdoton suosikki.

- Mariella Bettineschin sininen vaunu on herättänyt kaupunkilaisissa alusta lähtien voimakkaita tunteita. Varmasti jotkut haluaisivat vieläkin tehdä sille aivan jotain muuta kuin uusia sen pintaa. Toisaalta taiteen pitääkin herättää keskustelua, Kaija Hartiala totesi johdatellessaan paikalla olleet Turun 775-juhlavuoden lukuisiin kulttuuritapahtumiin. Aukion pienen juhlahetken perimmäinen syy oli kuitenkin kasvonsa pesseen Carro Celesten uusi kirkastunut ilme.

Hartiala kiitteli veistoksen kummia ja mesenaattia JohnsonDiverseyä, joka viime vuoden tapaan on vastannut nytkin vaunun kunnostustyön kustannuksista. Viime vuonna huomattiin pian, ettei toivottuun lopputuokseen päästy.

Turun kulttuurista ja sivistyksestä vastaava kaupunginjohtaja näkisikin, että yhä useampi yritys siirtyisi taiteen mesenaatiksi.

- Historiasta tiedetään, että useimmat taiteen ja musiikin merkkiteokset olisivat jääneet syntymättä ilman mesenaatteja, jotka tuolloin olivat lähinnä hovi- ja kirkkoruhtinaita.

Mikään ei ole ikuista

Carro Celeste on seissyt - vai pitäisikö mieluummin sanoa maannut - Itsenäisyydenaukiolla jo liki kymmenen vuotta. Sitä on haukuttu mm. pyörillä varustetuksi laidattomaksi lavaksi, mutta varsinaiselta ilkivallalta se on viime aikoina säästynyt. Suurin syypää sen rapauttavaan kuntoon on tämä meidän ilmastomme.

Oli alusta lähtien selvää, ettei teoksen pinta hohda ikuisesti, vaan se vaatii aika ajoin kunnostusta. Viime vuoden lopputuloksen epäonnistuminen aiheutui lähinnä siksi, että veistoksen lujitemuovipinta oli haurastunut ja ilmoitettua ohuempi. Ensimmäinen yritys pinnan restauroimiseksi tehtiin valitettavasti laihoin tuloksin. Hohto häipyi tuolloin varsin pian.

Toukokuussa tänä vuonna taiteilija Jarmo Ahlqvist ryhtyi uudelleen työhön ja menetteli sen kanssa kuin olisi "maalannut henkilöautoa". Pinta hiottiin, puhdistettiin, paikattiin, pinnoitettiin ja maalattiin akryylimaalilla, jonka laadun ja sävyn taiteilija Bettineschi hyväksyi viime kesänä veistoksen restaurointia suunniteltaessa.

- Parikymmentä täyttä tuntia olen pressun alla uurastanut ja edessä on vielä loppusilaus jahka pinta on tarpeeksi kuiva, Ahlqvist totesi ja peilasi omaa kuvaansa vaunun pinnasta ikäänkuin kokeeksi.

Sininen oli kallis väriaine

- Aikoinaan sininen väriaine oli äärimmäisen vaikeasti saatavissa ja hyvin kallista. Sitä voitiin käyttää vain arvokkaimpiin teoksiin ja Jumalaa kunnioittaviin aiheisiin, Wäinö Aaltosen museon amanuenssi Riitta Kormano sanoo.

- Taivaan äärettömyyteen suuntaava sininen on aineettomien arvojen ja ylevöitetyn ideamaailman väri, Kormano jatkaa. Hän muistuttaa myös, että jotkut taiteilijat ovat julistaneet jonkin tietyn sinisävyn omakseen. Esimerkkeinä Kormano mainitsee Yves Kleinin hehkuvan sinisen ja Anish Kapoorin yön sinisen, jonka sävy sideaineineen on tarkoin vaalittu ammattisalaisuus.

Turussa Carro Celesten lisäksi on pari muutakin sinistä julkista teosta: Kimmo OjaniemenGaian silmä Myllytunnelissa sekä Antero ToikanMega-Omega Helsingin tien varrella.

Jos taivas putoaa niskaan

Kovin taivaallisen vakavissa ja hartaissa tunnelmissa Carro Celesten uutta "plastikkakirurgista" ilmettä ei Itsenäisyydenaukiolla pienessä tihkusateessa juhlittu, vaan taiteilija Pessi Parviainen lisäsi vettä myllyyn Jos taivas putoaa niskaan -performanssillaan. Irti päästetyt sadat siniset ilmapallot jatkoivat puolestaan omaa taivaallista purjehdustaan kohti Turun keskustaa Pasi Nurmen antaessa niille vauhtia hanurinsa palkeilla.

Turun kaupungin 775-juhlavuosi on täynnä vakavaa ja viihteellistä kulttuuriohjelmaa. Carro Celeste tarjoaa niille hyvää vetoapua kunhan vain kaupunkilaiset malttavat pysähtyä sen äärelle vaikkapa iloiselle piknikille.

TS/Tuula Hei9nilä<br />Tervemenoa taivaan tuuliin.
TS/Tuula Hei9nilä
Tervemenoa taivaan tuuliin.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.