Helsingin herrojen
hoviterapeutti

Hesperian sairaalan ylilääkäri, professori Toivo A. Pihkasesta on kirjoitettu mielenkiintoinen ja lennokas elämäkerta. Pihkanen (1919-1991) oli hermo- ja mielitautien erikoislääkäri, jonka aherrus mielenterveystyön saralla on ollut merkittävä. Hän oli mm. Suomen Mielenterveysseuran moottorina pitkät vuodet ja kehitti erityisesti 1960-luvulla esille tullutta kuntoutustyötä.

Pihkasen kerrotaan olleen Hesperiassa herra ja ylhäisyys, joka hallitsi hallinnon koukerot. Merkittävänä tiedemiehenä häntä ei oikeastaan pidetty, mutta monen tärkeän asian moottori hän oli. Kekkonen antoi Pihkaselle professorin tittelin.

Pihkasella oli erikoinen tausta. Hänen isänsä Aleksi Pihkanen oli räätälimestari, joka aikoinaan johti erästä Helsingin suurinta vaatturinliikettä. Samalla hän oli marxilainen, punakaartilainen, esperantisti ja paljon muuta.

Kun suojeluskuntalaiset vuoden 1918 kahinoissa tulivat isää pidättämään, hän oli pukeutunut hienoon herrojen päiväjuhlissa käyttämän sakettiin, jolloin pidättäjät yllättyivät ja väistyivät hämillisinä pois.

Isä säilytti maailman myrskyissä kommunistisen aatteen kuolemaansa saakka. Tätä taustaa vasten ei ole kumma, että Toivo liittyi opiskeluvuosinaan Akateemiseen sosialistiseuraan ja oli Skdl:n aktiivinen jäsen. Vasta Unkarin kansannousu 1956 ja Tsekkoslovakian miehitys 1968 erottivat Toivon aktiivijäsenyydestä.

Julkisuuden henkilö

Toivo A. Pihkasen elämänkaarta ei pelkkä poliittinen tausta kuvaa. Hän oli hyvä viulisti ja hänen fyysinen olemuksensa oli komea: parhaimmillaan hän painoi 145 kiloa. Siitä huolimatta hänen kerrotaan mielellään oleskelevan tanssilattialla. Hän oli myös kirjojen ystävä. Niitä hän osti enemmän kuin tarvitsi ja kun kuolema hänet aikoinaan korjasi, hänen jäljiltään löytyi ainakin kaksi henkilöautoa pakattuina täyteen kirjoja.

Toivo A. Pihkanen oli julkisuuden henkilö. Hän veti puoleensa Helsingin herroja kuin hunaja kärpäsiä. Elämäkerran perusteella häntä voidaan pitää jopa jonkinlaisena hoviterapeuttina. Hän tunsi kaikki ja kaikki tunsivat hänet. Hän itsekin käytti viljalti alkoholia, mutta alkoholivaurioiden vuoksi monet ihmiset kääntyivät hänen puoleensa saadakseen apua liialliseen viinanhimoon.

Toivo A.Pihkanen oli myös Urho Kekkosen tuttu, vaikka ei tämän vakituinen saunakaveri ollutkaan. Erikoisuutena kerrotaan, että Kekkonen kutsui Pihkasen Kultarantaan saunomaan - semmoinen kutsu oli harvinaisuus.

Tuttuja potilaita

Kekkosta ei mainita Toivo A. Pihkasen potilaana. Taiteen maailma sen sijaan kävi Pihkasen vastaanotolla suurin määrin. Heitä vaivasi stressi ja alkoholiongelmat. Kirja kertoo mm. Ella Erosen ja Pentti Saarikosken olleen Pihkasen potilaana. Toiset saivat avun, toiset eivät.

Pihkanen paneutui erityisesti musiikki-, kirjallisuus- ja taideterapiaan, jossa hän käytti asiantuntijoina mm. Rafael Wardia, Eino Krohnia, Oscar Parlandia, Mika Waltaria, Matti Kurjensaarta, Väinö Linnaa ja Walentin Chorellia. Osaan näistä Pitkäsellä oli hoitosuhde. Myös Armi Ratia kuului Pitkäsen "jengiin". Pitkänen oli usein nähty vieras Ratian Bökarsissa.

Matti Rinne on tunnettu kulttuuritoimittaja, joka on kirjoittanut monipuolisen kuvan mielenterveystyön ja sairaalamaailman kummajaisesta. Rinteen teksti on mukaansatempaavaa.

RISTO LAINE

• Matti Rinne: Hesperian herra . Toivo A. Pihkasen elämä. Tammi 2004.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.