Kulttuuri

Hurmeen saunatrilogia
kokonaisuudessaan Telakalla

Juha Hurmeen suunnittelema, kirjoittama ja ohjaama saunatrilogia esitetään kokonaisuudessaan Teatteri Telakalla Tampereella toukokuussa. Kokonaisuus käsittelee kolmen itsenäisen näytelmän sarjana keskeisiä suomalaiseen elämänmenoon vaikuttavia sisältöjä. Trilogia lähestyy nykyihmistä historian ja aatehistorian kautta koukkaamalla: keitä me olemme, mistä tulemme ja millä eväillä varustettuina?

Ensimmäisessä osassa Kalmasaunassa (2002) käsitellään unohdettuja suomalaisia toimintalinjoja sotavuosina 1939-45. Toinen osa Telakan Kristus (2003) tuo Jeesuksen kaltaisen hahmon nykymaailmaan arvioimaan jatkuvan kasvun politiikkaa.

Kolmas ja viimeinen osa Selkäsauna tarkastelee yhteiskuntaa reunoilta, jotta perspektiivi tarkentuisi. Sen kuusi päähenkilöä ovat kukin alansa huippuosaajia, mutta pysyvät omasta halustaan loitolla vallan ja voiman keskuksista sekä muista ruuhkista.

Saunatrilogian kaikki kolme osaa esitetään kolmesti Telakalla 10.-16.5.

Toukokuun 20. ja 21. päivinä Telakalla lämmitetään puolestaan viime vuoden Pentinkulman päivillä ensi-iltansa saanut, Väinö Linnan romaaniin perustuva Musta rakkaus . Myös sen on dramatisoinut ja ohjannut Juha Hurme.