Näyttelyarvostelut

Matti Helenius: Peep!

Kolme vuotta sitten galleria Joellassa pitämässään näyttelyssä taidegraafikko Matti Helenius (s. 1951) etsi myönteisiä tapoja kertoa mieheydestä.

Uudessa PEEP! - näyttelyssään Helenius on palannut 1990-luvun lopun lintuaiheisiin, mutta uudet linnut ovatkin asenteeltaan uusia. Ne vaikuttavat aika äijämäisltä ja näyttävät siltä, että osaavat pitää puolensa. Helenius on tuonut Joellaan sekä uusia teoksiaan, että viime vuonna valmistuneita töitä.

Nämä tiput - varikset, korpit, palokärjet ja korppikotkat - eivät ole mitään suloisia visertelijöitä, vaikka näyttelyn nimestä jotakin sellaista voisi olettaakin. Nämä, ei niin kauniit linnut, seisovat asemillaan nokka auki ja siivet levällään, valmiina puolustamaan ruokapalaansa tai pesäänsä.

Helenius on käyttänyt nyt esillä olevissa teoksissa perinteisen etsauksen ohella muitakin tekniikoita. Osa teoksista on valmistunut collagrafiaa ja väritelausta yhdistämällä, osassa painolaatalle on kiinnitetty nahkaa, ja kuvaa on väritetty eri vaiheissa. Heleniuksen "paletti" on viime vuosina koostunut jo melkein tunnusomaisesti punaisen ja sinisen eri sävyistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Linnut on valmistettu pääasiassa nahasta tai sitten nahka on antanut niille muodon ja rakenteelliset yksityiskohdat painojälkenä. Nahka, tässä tapauksessa aika paksulta näyttävä nahka, on kekseliäs, aihetta sekä sisällöllisesti että teknisesti tukeva materiaali. Helenius on leikannut ommeltuja ja rypytettyjä nahkapaloja, kiinnittänyt ne alustalle ja koostanut niistä linnun muodon. Kun haluttu muoto on valmis, se väritetään, ja levy painetaan paperia vasten.

Kollaasi syntyy myös "jättämällä vedostus kesken". Painolaatalle kiinnitetään nahkapaloja haluttuun linnun muotoon, pintaa väritetään, ja teos on valmis. Nahkakollaaseissa huomio kiinnittyy paitsi metallialustaan myös itse nahkaan, joka välillä työntyy varsinaisen kuva-alan ohitse. Vaikutelma on samalla aikaa ronski, aggressiivinen ja hauska. Pikkuetsaukset näyttävät muiden töiden rinnalla söpöiltä ja jäävät siksi alakynteen.

MIA TYKKYLÄINEN

Matti Heleniuksen grafiikkaa galleria Joellassa (Läntinen Rantakatu 21) - 9.5.