Kirja-arvostelut

Uppo-Nallen ystävät Puut ja linnut,
Näin pienissä kengissä
Henna ja hurjat hirvet

Sanotaan, että jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, joten jaettu suru voisi ehkä olla vain puolikas suru. Lapset tuntevat sekä ilon että surun kokonaisvaltaisesti, paljon voimakkaammin kuin aikuiset. Kirjoista voi oppia käsittelemään erilaisia tunteita. On hyvä, että niistä kirjoitetaan, jotta oppisimme myös puhumaan niistä.

Iloa luonnosta

Hyväntahtoinen Uppo-Nalle löytää luonnosta ystäviä Elina Karjalaisen kirjasta Uppo-Nallen ystävät Puut ja linnut . Kirja on yhdistelmäteos noin kymmenen vuotta sitten ilmestyneistä Uppo-Nallen puukirjasta ja Uppo-Nallen lintukirjasta .

Jos on kirja teknisesti kaksijakoinen, niin on sen sisältökin. Kirjan aukeaman vasemmalla sivulla Karjalainen kertoo lyhyissä tarinoissa Uppo-Nallen ystävistä ja näiden tuottamasta ilosta. Oikealla sivulla puolestaan kerrotaan asiatyyliin puista ja linnuista. Teksti on kuin suoraan kasvi- tai lintukirjasta. Voi olla vaikeaa saada pientä lasta innostumaan tällaisesta informaatiosta. Aikuinen, joka lukee kirjaa lapselle, voi hyödyntää tietoja ja elävöittää kerrontaa omien kokemustensa pohjalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Positiivisuutta voi jokainen opetella Uppiksen esimerkin innoittamana. Iloa elämäänsä voi löytää mistä vain. Silmäniloa tarjoaa kataja, korvaniloa peippo ja metsämansikat ja kantarellit suuniloa. Hannu Taina on kuvittanut nallekirjan tuttuun tyyliin, paitsi linnut, jotka on piirtänyt Niko Taina hyvin tunnistettaviksi. Luonnon tuntemuksen edistäminen on aina ilahduttavaa, siitä pisteet Uppo-Nallelle tästä uusvanhasta teoksesta.

Suru puserossa

Eppu Nuotio puolestaan on kirjoittanut runokirjan suruista ja murheista, isoista ja pienistä. Näin pienissä kengissä -teoksen esipuheessa hän sanoo suoraan, että lukijalla on kädessään surullinen kirja. Lukijan ei ole silti syytä pelästyä, sillä jokaisella on asiasta omakohtaisia kokemuksia. Kirjailija on saanut kokea tämän kiertäessään kouluissa lukemassa runojaan. Kaikkialla pienet kuulijat ovat tulleet jälkeenpäin kertomaan hänelle omista murheistaan.

Eppu Nuotio uskoo jakamisen parantavaan voimaan.: "On monenlaisia murheita, / jotka kiusaavat lapsia. / Jospa vähän helpottaa, / kun ne ääneen sanotaan." Mitkä asiat sitten ovat saaneet lapsen mielen mustaksi? Päällimmäisinä ovat suuret surut menetyksistä, kuolema, vanhempien avioero, sodan mahdollisuus. Mielen matalaksi saavat myös riidat sisarusten tai ystävien kanssa, huono rooli koulun näytelmässä, liian aikainen nukkumaanmenoaika tai liian pienet kengät.

Onneksi suruihin löytyy myös lohdutusta. Äidin syli, isän kainalo tai ystävän halaus saattaa pelastaa koko päivän. Eppu Nuotio kirjoittaa tärkeistä aiheista ja tuo lohtua kurjuuteen viisailla säkeillään, joiden riimeissä on oivaltavaa huumoria. Katja Tukiaisen ruutupaperille piirtämät kuvat ovat myös liikuttavia.

Hirvet veljinä

Ruotsalaisen Pija Lindenbaumin kolmannessa Henna-tytöstä kertovassa kirjassa ovat vuorossa hirvet, susien ja lampaitten jälkeen. Henna ja hurjat hirvet kertoo, miten Henna toivoo itselleen pikkusiskoa tai isoveljeä. Näiden puutteessa hän kutsuu kotiinsa veljien korvikkeeksi kolme isoa hirveä.

Hirvet osoittautuvat varsin omapäisiksi, eivätkä ne noudata Hennan pelisääntöjä. Ne sotkevat Hennan huoneen, juovat vessanpytystä ja jopa syövät popcornia sohvalla. Henna saa hirvistä tarpeekseen ja palauttaa ne oveluudella takaisin luontoon. Henna toteaa, että veljet voisivat muistuttaa hirviä, joten hän ei taida halutakaan veljiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pija Lindenbaum on jälleen kirjoittanut ja kuvittanut varsin hauskan ja viisaan teoksen. Teoksen lopussa Henna oivaltaa, että sisaruksia ovat korvaamassa naapurin mukava Niilo-poika, päiväkodin lapset sekä yökylään tulevat serkut. Ennen vierailua on kuitenkin kerättävä pois kaikki hirvenpapanat.

PERTTI T. JOKINEN

Elina Karjalainen: Uppo-Nallen ystävät Puut ja linnut . Kuvat Hannu Taina, lintujen ja puiden kuvat Niko Taina. WSOY.

Eppu Nuotio: Näin pienissä kengissä . Kuvittanut Katja Tukiainen. Tammi.

Pija Lindenbaum: Henna ja hurjat hirvet . Suom. Päivö Taubert. WSOY.