Kulttuuri

Venäjä ja kuplavolkkarit
esillä VB-keskuksessa

Kuopion VB-valokuvakeskuksessa avataan vapunaattona kahden kuvallisen kulttuurin monitoimimiehen näyttelyt. Viiden viikon ajan esillä ovat Sami Parkkisen ja Jyrki Markkasen näyttelykokonaisuudet, joissa esitellään Venäjän karua estetiikkaa ja sympaattisia kuplavolkkareita.

Joensuulaisen Parkkisen näyttely Paistakoon aurinko aina! koostuu valokuvista, videoista ja esineistä, jotka liittyvät Venäjään ja maan lähihistoriaan.

Parkkinen on kuvannut Venäjää ja venäläisiä jo useita vuosia. Erityisesti hän on keskittynyt Pietarin ja Petroskoin kuvaamiseen.

- Valokuvien aihe on ihminen arkitodellisuuden ja unelmien välisessä ristiriidassa. Kuvat kertovat elämästä nopeasti muuttuvan yhteiskuntarakenteen aikana, Parkkinen selvittää.

Jyväskyläläisen Markkasen Kansalainen kupla -näyttely esittelee kuplavolkkarin eri malleja ja niiden omistajia valokuvin. Häntä kiinnostaa erityisesti kuplan ja sen omistajan muodostama persoonallinen kokonaisuus.

- Kuplavolkkareita on valmistettu 21,5 miljoonaa kappaletta, mutta silti on vaikea nähdä kahta täysin samanlaista autoa. Sen totesin katseltuani sadat ottamani kuvat volkkareista, Markkanen sanoo.