Kulttuuri

Vahvuudet, heikkoudet ja
entisten johtajien terveiset

TS/
TS/

Erik Bergh

Taidemuseon intendenttinä 1953 - 1989, jolloin jäi eläkkeelle.

Vahvuudet : - Osittain hyvinkin arvokkaat kokoelmat, nehän ovat taidemuseossa pääasia.

Heikkoudet : - Jatkuvuus on tavallaan katkennut, kun sinänsä varmasti parhaansa tehneet johtajat ovat vaihtuneet tiheään tahtiin. Tietysti jatkuva rahapulakin kuuluu heikkouksiin.

Terveiset : - Kun museo taas pääsee muuttamaan vanhaan rakennukseensa, toivoisin, että kokoelmien tunnetut aarteet saataisiin taas yleisön nähtäviksi.

Soili Sinisalo

Turun taidemuseon johtajana 1989 - 1990, vuodesta 1991 Ateneumin taidemuseon johtaja .

Vahvuudet : - Ilman muuta hieno, toiseksi vanhin taidemuseorakennus Suomessa, sekä mahtavat kokoelmat, Ateneumin jälkeen Suomen toiseksi arvokkaimmat.

Heikkoudet : - Kovin pienet toimintavarat. Niillä museo ei voi toteuttaa koko tehtäväkenttää, joka voisi olla nykyistä paljon suurempi. Rahapulasta johtuen suhteellisen vähäinen henkilökunta.

Terveiset : - Toivottavasti ne tahot, juotka voivat järjestää museolle rahoitusta, ymmärtävät taidemuseon yhteiskunnallisen merkityksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Berndt Arell

Turun taidemuseon johtajana kahteen otteeseen: 1991 - 93 ja 1996 - 99, vuodesta 2001 Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja.

Vahvuudet : - Turun taidemuseon vahvuuksiin on aina kuulunut tiivis ja luova yhteistoiminta taiteilijoiden ja tutkijoiden kanssa. Se on mahdollistanut tärkeän kokoelman rakentamisen ja monipuolisen näyttelytoiminnan. On syytä muistaa että taidemuseon kokoelma, joka tänään edustaa Suomen kultakauden parhaimmistoa, on luotu silloin kun sen taiteilijat olivat nykytaiteilijoita ja heidän teoksensa edustivat aikansa nykytaidetta. Tämä on edelleen mielestäni ainoa mahdollisuus rakentaa (tulevaisuudessakin) merkittävää kokoelmaa.

Heikkoudet : - Tasapainottelu vanhan ja uuden taiteen välillä voi olla delikaatti asia, jota museo on mielestäni kuitenkin hoitanut taitavasti. Olisi varmasti suuri erehdys, jos museo keskittyisi ainoastaan taidehistorialliseen tutkimukseen ja kultakauden taiteen esittelyyn. Sellainen ratkaisu katkaisisi tärkeät yhteydet elävään taiteeseen, taiteilijoihin ja yhteen museon perustehtävistä - vaikuttajana toimimiseen.

Terveiset : - On toivottavaa, että museolle taataan riittävät resurssit aktiivisen ja monipuolisen toiminnan ylläpitämiseen. Mielestäni ainoa mahdollisuus jatkuvuuden turvaamiseksi on tiiviimpi yhteistyö Turun kaupungin kanssa. On hyvä muistaa että kaupunki, yhdessä valtion kanssa, pitkälti nytkin takaa Turun taideyhdistyksen taidemuseon toimintamahdollisuudet.

Erja Pusa

Turun taidemuseon johtajana 1993 - 95, jonka jälkeen Helsingin kaupungin taidemuseon amanuenssi.

Vahvuudet : - Turun taidemuseolla on ihanteellinen mahdollisuus liikkua taiteen maailmassa ilman aika- tai tyylirajoituksia. Näyttelypolitiikka on aika ajoin ollut erittäin onnistunutta ja keskustelua herättävää, ei vain paikallisella tasolla vaan maanlaajuisesti. Se on tuonut tarjolle herkullisia vuoropuheluita menneen ja nykyisyyden välillä. Toiminnan pohjana on tietysti museon loistava vanhemman taiteen kokoelma, joka on jo klassikko ja jota voi peilata myös nykytaiteeseen. Museorakennus on erinomainen erilaisten kokonaisuuksien ja erityyppisten näyttelyiden esittelemiseen.

Heikkoudet : - Taidemuseo on Turussa yksi valtapelin nappula. Pienillä resursseilla toimiva, innokas kulttuurilaitos ei välttämättä pärjää isompien äänien pelissä. Nykyaikana on erinomaisen hankalaa yrittää elää lähes vapaaehtoistyön varassa, kun rahaa joutuu ruinaamaan milloin mistäkin. Taiteen mesenaatit ja lahjoittajat kaikkoavat. On turhauttavaa, että talossa joudutaan taistelemaan olemassaolosta, kun sen tehtävä on täysin muualla ja sillä on omaan tehtäväänsä niin hyvät taiteelliset mahdollisuudet - myös kansainvälisellä tasolla Turun kaupungin mainetta kulttuurikaupunkina vahvistavana laitoksena.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Terveiset : - Antakaa nyt ihmeessä Turun taidemuseolle se mikä sille kuuluu. On järjetöntä panna pölyttymään sellainen taidevaranto, sellainen potentiaali kuin taidemuseolla on. Ei sellaista pidä uhrata poliittiselle pelille. Turun kaupungilla on mahdollisuus yhdessä taideyhdistyksen kanssa antaa museolle oma roolinsa kaupungin ja Suomen kulttuurielämässä, tai sanoisiko palauttaa se aiemmin kukoistaneeseen ruotuunsa.

- Ja terveisiä taidemuseon entiselle ja nykyiselle henkilökunnalle ja muille toimijoille, joista minulla on erinomaisen lämpimät muistot!

Kai Kartio

Turun taidemuseon johtajana 1999 - 2000, vuodesta 2001 Amos Andersonin taidemuseon johtaja.

Vahvuudet : - Verraton taidekokoelma ja asialleen omistautunut, osaava henkilökunta. Ainutlaatuista on se, että Suomen taiteen kultakauden kokoelma ja Puolalanmäen museopalatsi ovat aikalaisia ja toisiaan varten luotuja.

Heikkoudet : - Kun museo lopulta pääsee muuttamaan takaisin Puolalanmäelle, toivoisi että toimintavarat vastaisivat kokoelmien ja puitteiden edellytyksiä, mahdollistaisivat sekä haastavan näyttelypolitiikan että taideteosten jatkuvan kunnossapidon.

Terveiset : - Paljon onnea 100-vuotiaalle Turun taidemuseolle ja pikaista paluuta entistä ehompaan kotiin!

TS/Ari-Matti Ruuska
TS/Ari-Matti Ruuska
TS/ulla mattsson
TS/ulla mattsson
TS/antti laitinen
TS/antti laitinen