Kulttuuri

Tunteen intiimi ydin

Pianisti Janne Mertanen on tullut tunnetuksi erityisesti Frédéric Chopinin musiikin tulkitsijana, hänen uransahan starttasi kymmenisen vuotta sitten juuri kansainvälisen Chopin-kilpailun voitolla. Mertasen ohjelmisto käsittää lähes koko Chopinin pianotuotannon, ja Chopin-levytyksiäkin on useita. Kaksi viimeisintä levyä pitävät sisällään 21 nokturnoa.

Chopinin nokturnot ovat yömusiikkia parhaasta päästä. Kuten Mertanen asian ilmaisee, "Chopin oli musiikissa uuden, privatisoidun intimiteetin ilmaisija ja hän halusi tavoittaa tunteiden hauraan ytimen. Sen vuoksi hänen musiikissaan tärkeimmät asiat on usein ilmaistava pianissimossa." Etenkin myöhäisemmät nokturnot ovat improvisatorisen mietiskeleviä, jopa sisäänpäinkääntyneitä.

Niinpä Mertasen soitto on hallittua ja hillittyä: jos vaikka joskus vähän jylähtääkin, mikkeliläinen Steinway soi Mertasen käsissä enimmäkseen pienenä ja intiiminä, mikä siis sopii musiikkiin kuin nenänpää nenään. Läheinen äänitys vielä korostaa asiaa, vasaraniskut kuuluvat ja keskiäänipainotteinen soundi on lämmin.

TOMI NORHA

• Chopin: Nocturnes vol 2 . Janne Mertanen, piano. Alba.