Kulttuuri

Mustajalat tanssivat
auringonnousulle

TS/<br />Tulee Juosten lapsineen, kuvitusta Mustajalat-kirjasta.
TS/
Tulee Juosten lapsineen, kuvitusta Mustajalat-kirjasta.

Varmaan monet suomalaispojat ovat unelmoineet intiaanielämästä vapaana suurissa metsissä, asumisesta tiipiissä ja ratsastamisesta villin mustangin selässä suurella preerialla.

Amerikkalainen metsäasiantuntija Walter McClintock (1870-1949) lähti valtion palkkaamana arvioimaan Luoteis-Montanan metsävaroja. Retkillään Lännen suuren preerian ja Kalliovuorten taitekohdassa McClintock tutustui Hullu Susi -nimiseen Mustajalkojen heimoon kuuluvaan intiaanipäällikköön. McClintock alkoi tehdä heti muistiinpanoja ja Hullu Susi otti "yksinäisen ratsastajan" ottopojakseen.

Kertomus on rajua tavaraa. Sen mukaan mustajaloilla oli oma ylevä kulttuurinsa, taidemuodot, elintavat ja uskonto. Kirja kertoo myös kuinka mustajalat joutuivat idästä tulleiden siirtolaisten puristuksiin ja kuinka heidät vihdoin ahdettiin vähäisiin territorioihin.

Kuolema korjasi satoaan: tulokkaat toivat isorokon ja tuberkuloosin. McClintockin kirja kertoo mustajalkojen hienosta kulttuurista, metsästystaidosta, luontevasta suhtautumisesta ympäristöön, kuvataiteesta (tiipiin maalaukset), jopa musiikista. Kirjailija toteaa, että musiikin ymmärtämiseen menee jonkin aikaa, koska sävelasteikko on erilainen ja nuottikuva poikkeava. Mustajaloilla on ollut oma väkevä kulttuurinsa, jonka ymmärtämiseen Yhdysvaltojen hallitus ei ole suuria voimavaroja uhrannut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun lähetyssaarnaajat tulivat, kävi käsky, että Aurinkoa ei enää saanut palvoa, enää ei saanut tanssia auringonnousulle. Mustajalat ahdistivat McClintockia kysymyksillään: jos me (mustajalat) tulisimme itään ja menisimme kirkkoon, voimmeko me keskeyttää puolestamme jumalanpalveluksen?

Kiperä kysymys, johon eurooppalaisperäinen kulttuuri ei koskaan ole vastannut sitä eikä tätä.

McClintock kuvaa myös Kalliovuorten ja sen lähipreerian luontoa hienosti. Samoin hänen mainitsemansa intiaaninimet ovat kuin runo: Siunattu Lumikko, Aamunsulka, Kaksoisjuoksija, Karhunpenikka, Monta Valkoista Hevosta, Auringolle Uhraaja jne.

Kirjan on kääntänyt Antti Tuuri. On vaikea sanoa onko mustajaloista kertova kirja alkuaan erinomaista kieltä vai onko se Tuurin ansiota. Hieno inkkarikirja joka tapauksessa.

RISTO LAINE

• Walter McClintock: Mustajalat. Elämää intiaanien parissa . Suomentanut ja saatesanan kirjoittanut Antti Tuuri. Seitsentähdet-sarja. Otava 2004.