Kulttuuri

Suu sepposen selälleen

TS/
TS/

Englannissa 1998 ilmestynyt Apposen avoinna on Nicola Barkerin (s.1966) viides teos. Sheppeyn saarelle Thamesin suulla keskittyvä romaani kertoo traumaattisen veljesparin Ronnyn ja Nathanin tarinan, mutta mukana pyörii myös muita toinen toistaan kompleksisempia henkilöitä.

Saaren simpukkarannalle yksi toisensa perään kulkeutuvia - simpukan lailla sulkeutuneita - ihmisiä yhdistää halu tehdä tilinsä selviksi menneisyyden haamujen kanssa, avautua. Simpukan lailla. Ehkä siinä toivossa, että sisään suljetusta tuskasta olisi puristunut helmi.

Apposen avoinna on outo romaani. Sen henkilöistä on mahdoton saada otetta ja sitä myötä koko romaani pysyy kiinni kuin simpukka.

Uppo-outoja ihmisiä

Romaanin turhauttavuutta lisää leikittely nimillä: Nathanin veli ei oikeasti olekaan nimeltään Ronny vaan Jim, ja romaanissa Jiminä haahuileva mies on puolestaan oikeasti Ronny... Kun henkilöt ovat muutenkin epämääräisiä romaanin lukemiseen on todella vaikea motivoitua.

Mitä näistä ihmisistä sanoisi? Uppo-outoja he ainakin ovat, mutta eivät kyllin outoja. Epämiellyttäviäkin he ovat, mutta eivät sellaisia paskiaisia, joita jaksaisi vihata. Ja vaikka he riisuutuvat ilkosen alasti, he pysyvät pelkkinä kuorina, henkilöhahmon ideoina. Barkerin pitkin romaania ripottelema "apposen avoinna" -hokema jää pelkäksi hokemaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Romaanin ainoaksi edes hetkellisesti kiinnostavaksi juonteeksi jää kalalta haisevan pornokuvaaja Luken ja saarella häiriintyneen tyttärensä kanssa asuvan Saran parisuhde, joka sekin kuihtuu heti alkuunsa syistä, joiden tajuamiseen ymmärrykseni ei riitä alkuunkaan.

Barker pistää suuni sepposen selälleen. Jos Barker kirjoittaisi säkenöivän omaperäisesti, Apposen avoinna voisi hyvinkin olla kirja, johon palaisin väsymättä yhä uudestaan. Vaan kun ei kirjoita.

TUOMO KARHU

• Nicola Barker: Apposen avoinna . Suom. Sari Karhulahti. Gummerus.