Kulttuuri

Myös Virossa kesä on
musiikkijuhlien aikaa

Suomalainen viihtyy kesäisillä musiikkijuhlilla verrattoman hyvin. Kotimaan tarjonta on runsasta, mutta katse kannattaa suunnata myös Viroon.

Yksistään Eesti Muusikafestivalid -järjestöön kuuluvia tapahtumia järjestetään touko-elokuun aikana viisitoista eri puolilla maata.

Musiikkifestivaalijärjestön puheenjohtaja Jaan-Eik Tulve kertoo, että suurten musiikkijuhlien traditio Virossa on kukoistanut jo 1800-luvulta saakka.

- Paikallisista konserteista muodostui kansallisia laulujuhlia.

Tuolloin Viro oli osa Venäjää, ja musiikkitapahtumat olivat tärkeitä paitsi musiikillisesti myös kansallisen hengen luojina. Laulujuhlaperinne jatkui ja voimistui ensimmäisen itsenäisyyden ajan Virossa ja erityisen tärkeä se oli Neuvosto-Viron aikana.

- Uudet vallanpitäjät eivät voineet ymmärtää, että juuri musiikkijuhlat pitivät kansallistunnetta yllä läpi miehityksen vuosikymmenten. Esimerkiksi vuonna 1987 aloitetut Tallinnan urkujuhlat olivat jo sinällään tapaus, koska neuvostoideologiassa urkuja instrumenttina ei ollut olemassakaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tallinnan kansainvälinen urkufestivaali on edelleen voimissaan, se järjestetään elo-syyskuussa. Vuoden 1991 itsenäistymisen jälkeen musiikkijuhlia on syntynyt sievoinen määrä lisää.

Touko-kesäkuun vaihteessa järjestetään Narvassa kymmenes Jevgeni Mravinski -festivaali. Kuulun venäläisen kapellimestarin (1903-88) Narvassa työskentelyn muistoa kunnioittavan tapahtuman ohjelmistossa on sinfonia-, kuoro- ja kamarimusiikkia. Esiintyjät ovat pääosin virolaisia ja venäläisiä.

Samoihin aikoihin alkukesästä muistetaan suurta virolaista sinfonikkoa, säveltäjä Eduard Tubinia (1905-82). Tämän vuoden Eduard Tubin ja hänen aikansa -festivaali tarjoaa yhdeksäntoista konserttia Tallinnassa, Pärnussa, Tartossa ja Narvassa.

Kesäkuun 16.-20. päivinä vietetään Tarton Pyhän Johanneksen kirkon päiviä. Kaikki konsertit järjestetään kirkossa. Ohjelmassa on esimerkiksi nuorten virolaisten säveltäjien musiikkia, jota esittävät muun muassa yhtyeet Rondellus ja Küberstuudio, Pyhän Johanneksen kirkon kamarikuoro sekä Viron mieskuoro.

Säveltäjien Artur, Eugen ja Villem Kappin kotikaupungissa Suure-Jaanissa Etelä-Virossa vietetään musiikkipäiviä 19.-24. kesäkuuta. Tapahtuma levittäytyy sisätiloista myös luontoon ja päättyy suureen järvenrantakonserttiin.

Pärnussa David Oistrah -festivaali tarjoaa kesä-heinäkuussa sekä klassista että uutta musiikkia. Esiintyjien joukossa on kaupungissa kahden vuosikymmenen ajan säännöllisesti vierailleen viulistisuuruuden (1908-74) oppilaita ja heidän oppilaitaan.

Heinäkuussa tarjolla on muun muassa Haapsalun vanhan musiikin festivaali, Hiidenmaan kamarimusiikkipäivät, Viljandin vanhan musiikin päivät, Saarenmaan musiikkikesäfestivaali sekä toistaiseksi ainoa oopperajuhla maassa, Kuressaaren oopperafestivaali. Elokuun puolella Kuressaaressa ovat myös kamarimusiikkijuhlat.

Musiikkifestivaalijärjestön kotisivun www.festivals.ee kautta löytyy tietoa jäsenfestivaaleista. Niitä kuuluu pari vuotta sitten perustettuun järjestöön tätä nykyä 24.