Kulttuuri

Shostakovitshin Nenä-ooppera
musiikkijuhlien huipennuksena

TS/Ola Røe<br />Norjalainen Mari Boine on musiikkijuhlien Saame-minifestivaalin päätähti.
TS/Ola Røe
Norjalainen Mari Boine on musiikkijuhlien Saame-minifestivaalin päätähti.

RAILI SUOMINEN

Valeri Gergijev ja Mariinski-teatterin ooppera-orkesteri ja kuoro ovat Turun 45. musiikkijuhlien (12.-22.8.) nimekkäimmät esiintyjät.

Orkesteri saapuu Turkuun suoraan Salzburgin musiikkijuhlilta, jossa sen ohjelmassa on muun muassa Prokofjevin ooppera Sota ja rauha . Turussa mariinskilaiset esittävät Brucknerin mahtavan 7. sinfonian sekä Suomessa erittäin harvoin nähdyn ShostakovitshinNenä -oopperan.

Bruckner kuullaan musiikkijuhlien avajaiskonsertissa torstaina 12.8. Ulkoilmakonsertin näyttämönä on Tehtaankadun ja Piispankadun kulmauksessa sijaitsevan Åbo Akademin uuden Arkenin sisäpiha. Musiikkijuhlien toiminnanjohtajan Alarik Revon mukaan esitykseen on myynnissä tuhat lippua, ja maksimissaan tilaan mahtuu noin 1 200 kuulijaa.

Nikolai Gogolin novelliin perustuvan Nenä- oopperan puolinäyttämöllinen toteutus on Turun konserttisalissa perjantaina 13. elokuuta. Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Martti Rousi muistelee, että ooppera on edellisen kerran nähty Suomessa vuonna 1975 Gennadi Rozdestvenskin johdolla. Rousin mukaan oopperan saaminen Turun musiikkijuhlille on juhlien merkittävimpiä hankkeita kautta aikojen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mariinski-teatterin vierailukokoonpano käsittää 70 muusikon orkesterin lisäksi 40 solistia sekä 50 kuorolaista.

Uutta ja vanhaa

Turun musiikkijuhlat on rakentanut tulevan kesän ohjelman sekä uuden että vanhan ja tukevaksi todetun kivijalan varaan. Monipuolisuudesta kertoo sekin, että edelliskesien sarjakokonaisuuksista jatkavat orkesteri-, vanhan musiikin, resitaali-, nuorten solistien sekä Severi Pyysalo -sarja. Kesän uutuuksia ovat jousikvartettisarja sekä juhlien sisään sijoittuva Saame-minifestivaali.

Kaikkiaan 34 konsertin joukossa on lisäksi Tiina Lindforsin uusi soolotanssiteos, Timo Korhosen kitarakonsertti, festivaalitaiteilijoiden VPK-iltamat, eestiläisesiintyjien musiikillinen matka Panimoravintola Koululla, ulkoilmakonsertti Casagrandentalon edustalla Linnankadulla sekä lasten konsertti Sibelius-museossa, jossa näyttelijä Juha-Pekka Mikkola ja pianisti Eveliina Kytömäki tulkitsevat PoulecinBabar -norsun tarinan (lauantai 21.8.).

Orkesterisarja

Mariinskin oopperaesityksen lisäksi kesän orkesterisarjaan sisältyy Radion sinfoniaorkesterin konsertti Sakari Oramon johdolla. Taiteiden yöhön (19.8.) sijoittuvassa RSO:n konsertissa kuullaan mm. Schumannin 4. sinfonia, Bartókin konsertto orkesterille sekä orkesterilauluja, joita tulkitsee tulevan kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voittaja. Kilpailun finaali pidetään Helsingissä 11.8., joten Turun musiikkijuhlien yleisö pääsee tutustumaan voittajaan tuoreeltaan.

Turun filharmoninen orkesteri päättää orkesterisarjan Suomen Joutsenen kupeella, Forum Marinumin pihalla perjantaina 20.8. Ulkoilmakonsertissa kuullaan VerdinRequiem , jonka solistit ovat maailmanluokkaa: CamillaNylund, sopraano, Matti Salminen , basso, Malgorzata Walewska , mezzosopraano, sekä Mika Pohjonen , tenori. Konsertin johtaa kapellimestari Pietro Rizzo , joka on useille tuttu esimerkiksi Suomen Kansallisoopperan Norma - ja Matka Reimsiin esityksistä.

Jousikvartetit

Uutuutena Turun musiikkijuhlat tarjoaa tänä kesänä neljä jousikvartettikonserttia. Arvostettu kansainvälinen Fine Arts Quartet saa seuraansa nuoret suomalaiset Meta4 sekä Rantatie-kvartetit ja italialaisen Quartetto de Cremonan. Meta4 vieraili Turun musiikkijuhlilla myös viime kesänä. Tällä kertaa kvartetin ohjelma sisältää Schnittkeä ja Beethovenia. Periodisoittimilla esiintyvää Rantatie-kvartettia kuullaan vanhan musiikin sarjassa 18.8.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Cremonalaiset ja Meta4 ovat ytimenä myös Turku Music Festival Orchestrassa, joka esiintyy Tuomas Rousin johdolla taiteiden yön ulkoilmakonsertissa sekä juhlien päätöskonsertissa Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 22.8.

Kaikki jousikvartettikonsertit pidetään Akatemiantalolla.

Resitaalit

Sigyn-salissa pidettävissä resitaalikonserteissa esiintyvät mm. pianistit Antti Siirala (14.8. ja Bella Davidovitsh (20.8). Viime mainittu soittaa yhdessä viulistipoikansa Dmitri Sitkovetskyn ja Lontoossa asuvan nuoren sukulaisen, viulisti Alexander Sitkovetskyn kanssa mm. Prokofjevia, Chopinia ja Shostakovistshia. Martti Rousi, sello ja Christoffer Sundqvist, klarinetti, avustavat.

Mezzosopraano Monica Groop on valinnut resitaaliinsa 21.8. pianistikumppaniksi Rudolf Jansenin . Suositun laulajattaren ohjelmassa on Clara Schumannin ja Robert Schumannin sekä Debussyn, Ravelin ja Loewen musiikkia.

Vanhaa musiikkia

Tallinnalainen Heinavanker-yhtye yhdistelee konsertissaan 14.8. virolaista hengellistä lauluperinnettä, gregoriaanista laulua ja 1400-luvulla eläneen kirkkomuusikon Johannes Ockeghemin messua, kun taas Rantatie-kvartetti on valinnut ohjelmaansa Fanny Henselin (Felix Mendelssohnin sisaren) kvarteton sekä Kustaa III :n hovisäveltäjiin kuuluneen Joseph Martin Krausin ja Johan Wikmansonin jousikvartetot.

Ruotsalainen vanhan musiikin yhtye Groundhogs esittää Akatemiantalolla 20.8. puolestaan englantilaista barokkimusiikkia.

Tuttu Turun kävijä Andres Mustonen tuo tällä kertaa mukanaan trion, johon hänen lisäkseen kuuluvat Peter Klaas ja Ivo Sillamaa . Trio esittää barokkisävelmien lomassa vauhdikkaampaakin musisointia, kuten kelttiläistä, kletzmer- sekä mustalaismusiikkia.

Saame-festivaali

Yhteistyössä Turun kaupunginteatterin kanssa toteutettava Saame-festivaali on kolme päivää kestävä tapahtuma (13.-15.8.), jonka yhteydessä kaupunginteatterin lämpiössä ja Sopukassa on niin saamelaiskulttuuria esitteleviä seminaareja, näyttelyitä kuin basaarimyyntiäkin. Jokainen ilta huipentuu konserttiin, joiden esiintyjät ovat kansainvälisiä huippuja. 13.8. on omistettu Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saaneelle norjalaiselle Mari Boinelle, 14.8. on vuorossa Angelit ja 15.8. Wimme .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muista kesän konserteista mainittakoon Severi Pyysalo -sarja, jossa nimihenkilö vibrafoneineen saa Ortodoksisessa kirkossa seurakseen keskiajan musiikkiin erikoistuneen Uli Korhosen (15.8.), VPK:n talossa eli Brankulla saksofonisti Jukka Perkon ja Kaartin seitsikon (19.8.) sekä Manillassa Ilmiliekki Quartetin (21.8.).

Kitaravirtuoosi Timo Korhonen juhlistaa 25-vuotista taiteilijan uraansa Magnus Lindbergin kitarateoksella, joka on Turun musiikkijuhlien ja Berliinin juhlaviikkojen yhteinen tilausteos ja kuullaan Turussa kantaesityksenä. Akatemiantalolla 16.8. pidettävän konsertin muita säveltäjänimiä ovat Bach, de Falla ja Villa-Lobos.

Erin uutuus

Perulaissyntyisen César Vallejon runo on inspiroinut Tanssiteatteri Erin Tiina Lindforsia suunnittelemaansa soolotanssiteokseen J.S. Bachin ja Magnus Lindbergin sellomusiikkiin. Avoin -nimisen teoksen kantaesitys on Studio Erissä perjantaina 13.8. Sellisteinä soittavat Martti Rousi ja Erkki Lahesmaa . Teoksen visualisoinnista vastaa Markku Piri .

Kymmenen vuotta Turun musiikkijuhlia kuvanneen Seilo Ristimäen valokuvanäyttely on avoinna 30.7.-29.8. Brinkkalan galleriassa Vanhalla suurtorilla. Musiikkijuhlien järjestäjien mukaan valokuvista voi tunnettujen taiteilijoiden lisäksi löytää välähdyksiä takavuosien konserttien tunnelmasta.

Turun musiikkijuhlat ovat tänä vuonna osa Turun 775-vuotisjuhlan ohjelmaa.

TS/Ulla Kudjoi<br />Turun musiikkijuhlasäätiön toimitilat Juseliuksen talossa on kauniisti entisöity. Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Alarik Repo (vas.) ja taiteellinen johtaja Martti Rousi poseeraavat toiminnanjohtajan työtiloissa vanhan, kauniin kakluunin kyljessä.
TS/Ulla Kudjoi
Turun musiikkijuhlasäätiön toimitilat Juseliuksen talossa on kauniisti entisöity. Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Alarik Repo (vas.) ja taiteellinen johtaja Martti Rousi poseeraavat toiminnanjohtajan työtiloissa vanhan, kauniin kakluunin kyljessä.
TS/Timo Jerkku<br />Åbo Akademin humanistisen tiedekunnan Arkenin sisäpiha on ensi kertaa musiikkijuhlien näyttämönä.
TS/Timo Jerkku
Åbo Akademin humanistisen tiedekunnan Arkenin sisäpiha on ensi kertaa musiikkijuhlien näyttämönä.