Kulttuuri

Pentinkulman päivät
pohtii sankaritarinoita

Turun Sanomat, Urjala

Tarinoiden sankarit ja sankaritarinatVäinö LinnanTuntemattoman sotilaan Sankaruudesta kirjoissa, yhteiskunnassa ja arjessa ovat puhumassa päivien pääjuhlassa lauantaina 7. elokuuta tutkija, kriitikko VesaKaronen , professori Mikko Lehtonen ja kirjailija Orvokki Autio . Juhlan avaa eduskunnan puhemies Paavo Lipponen .

Ohjelmassa on myös Lappeenrannan kaupunginteatterin kahden naisen hämäläinen kantaesitys Sinikka Nopolan teoksesta Eitehrä tästä ny numeroo.

Vuoden teemasta keskustellaan myös perjantain Kirjailijaelämää-seminaarissa, jonka vetää kirjailija Taija Tuominen . Keskustelemassa ovat Riikka Ala-harja, Arto Salminen, Jusa Peltoniemi ja Saila Susiluoto .

Niin ikään perjantaina 6. elokuuta esiintyy runoilija Runoa lasin ääressä -illassa Mirkka Rekola .

Perjantaina avataan lisäksi Nuutajärven lasikylän galleriassa uusi tapahtumapaikka Kirjakahvila, jossa päivän aikana haastatellaan useita kirjailijoita, sekä kotimaisia että ulkomaalaisia.

Kurssitarjontaan kuuluvat mm. Luova kirjoittaminen Väinö Linnan maisemissa, hevoshullujen kirjoittajaleiri ja Taija Tuomisen vetämät nuorten kirjoittajien leirit. Myös eduskunnan sivistysvaliokunta vierailee päivillä.

Väinö Linnan reitin kesäkausi alkaa 18. kesäkuuta. Uusi näyttely kertoo Tuntemattoman sotilaan synnystä, vastaanotosta, kritiikistä, henkilöistä, murteista, käännöksistä ja elokuvaversioista.