Konserttiarvostelut

PERC!, aurinko ja Schumacher

Maailmassa on tällä hetkellä kaksi, joiden kanssa ei kannata lähteä kilpailemaan: toinen on aurinko ja toinen on Michael Schumacher.

PERC!-lyömäsoitinfestivaalin päätöskonsertti joutui valitettavasti kisaamaan yleisön mielenkiinnosta juuri näiden kahden kanssa, joten väkeä ei sunnuntai-iltapäivänä ollut konserttitalolla erityisen paljon.

Pelkille lyömäsoittimille kirjoitettujen teosten historia ulottuu vain noin seitsemänkymmenen vuoden taakse, joten oli luontevaa, että konsertin (niin kuin lähes koko festivaalin) kaikki teokset olivat uusia,. Ja hyvä niin. Näinhän tekivät Bach ja Beethovenkin aikanaan, pukkasivat tuoretavaraa koko ajan.

Konsertin aloitti turkulainen Kroustikon-yhtye esittämällä Gis?le Barreaun teoksen Blue Rain . Siinä kaksi pianoa ja kaksi lyömäsoittajaa oli sulautettu yhdeksi makroinstrumentiksi: sooloja ei kuultu. Värikkäästi virtaava teos oli harmonialtaan mukava yhdistelmä pehmeyttä ja kirpeyttä, ja Kroustikonin neljä soittajaa sai aikaan täyteläisen soinnin. Blue Rain oli konsertin teoksista painavin ja paras.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riikka Talvitien Neljä pientä taikaa oli nimensä mukaisesti varsin pientä musiikkia: oboen ja vibrafonin luomat tunnelmat olivat vaisuja ja karakterit mietoja, joten mieleen ei jäänyt oikeastaan mitään.

Iloinen mieli, väärä paikka

Festivaalin päävieraan 4-MALITY-yhtyeen Jan Bradley oli säveltänyt konsertin viimeisen numeron otsikoltaan Chieba . Ei ollut vaikeaa havaita, että säveltäjä on lyöjämiehiä: lyömäsoitinosuus oli nerokas, kun taas trumpetti soitti improvisatorisen kuuloisia melodianpätkiä. Lyömäsoittaja Adrian Spillettin kolaaminen toi kuitenkin hymyn huulille, ja viimeistään lattialle heitetyn lautasen äänestä kasvanut lopetusele jätti kokonaisuudesta positiivisen kuvan ja iloisen mielen.

Konserttisali oli tälle konsertille kuitenkin väärä paikka, intiimimmässä ympäristössä tilaisuus olisi saanut aivan toisenlaisen luonteen. Konsertin käsiohjelma olisi saanut olla tarkempi: uusista teoksista ja tuntemattomista säveltäjistä olisi mielellään lukenut esittelyjä.

TOMI NORHA

PERC!-lyömäsoitinfestivaali Konserttitalossa 25.4. Kroustikon johtajanaan Risto Pulkkinen sekä Veera Pesu, oboe, Ari-Pekka Mäenpää, lyömäsoittimet, Alison Balsom, trumpetti, Adrian Spillett, lyömäsoittimet. - Barreau, Bradley, Talvitie.