Kulttuuri

Lätkäkisat myös Prahan oopperassa

TS/<br />Prenikat kaulassa. Matsit ovat takana ja voitonjuhlat edessä.
TS/
Prenikat kaulassa. Matsit ovat takana ja voitonjuhlat edessä.

KARI SENIUS

Nagano , kaikkien aikojen ensimmäinen jääkiekko-ooppera on saanut maailman kantaesityksensä Prahassa.

Miten tämä on mahdollista? Brutaali kiekkokaukalo arvokkaan oopperatalon näyttämöllä! Säätyteatterissa, jossa itse Wolfgang Amadeus Mozart johti oopperansa Don Giovannin kantaesityksen lokakuun lopussa 1787. Ja jossa ovat sentään työskennelleet Carl Maria von Weber ja Gustav Mahler...

Tämänkaltaisia kommentteja lienee odotellut säveltäjä Martin Smolka Prahan tunnetusti patavanhoilliselta oopperayleisöltä, koska hän jo etukäteen puolustelee "pyhäinhäväistystään" Naganon käsiohjelmassa:

"Ensi silmäyksellä tässä on ristiriita: jalo oopperataide ja ylhäinen Säätyteatteri ja niitä vastassa arkipäiväinen ja rahvaanomainen jääkiekko, hiki ja väkivalta, meteli ja karkea käytös. Mutta meidän oopperamme (joka sekin koostuu hiestä ja hajuista ja pölystä teatterin kulissien takana) korostaa myös urheilun ja olympia-aatteen arvokkaita juuria. Se muistuttaa siitä, että jääkiekko ja kaikki siihen liittyvä on vain pelkkää leikkiä."

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Epäilyksiä riitti

Libretisti Jaroslav Dusek tunnustaa, että monenkirjavat spekulaatiot Naganon ympärillä olivat vähällä saada hänet iskemään hanskat naulaan kesken kaiken ja moneen kertaan. Myös eräät solistit suhtautuivat epäilevästi koko hankkeeseen.

Mutta Naganon olympialaisten ihme toistui myös oopperan näyttämöllä. Prahan kansallisteatterin erinomainen lätkäjoukkue pelasi itselleen kirkkaan kultamitalin sekä yleisöltä että kriitikoilta.

Sanomalehti Lidove Novinyn kriitikko Helena Havlikova kirjoittaa: " Naganon ensi-illan jälkeen voidaan kysyä, miksei jääkiekko ole ollut oopperan aiheena jo aikaisemmin. Onhan siinä ominaisuuksia, jotka olemme vanhastaan tottuneet yhdistämään oopperaan - paatosta, dramatiikkaa, jännitystä, dynamiikkaa, massakohtauksia, suuria voiton ja tappion hetkiä..."

Kiitosta Saksastakin

Nagano on otettu myönteisesti vastaan myös Saksassa. Arvovaltaisen Frankfurter Allgemeine ZeitunginJörn Peter Hiekel puhuu originaalista ja viihdyttävästä sanan ja sävelen yhdistelmästä. "Smolka ja Dusek tarjoavat elävän kuvan nykyajasta, sellaisen joka tajutaan vielä vuosikymmenien kuluttua ja joka voidaan viedä myös ulkomaille.

Nämä ovat ominaisuuksia, joita ei enää kovinkaan usein tapaa oman aikamme musiikkiteatterissa."

Oopperassa naureskellaan huippu-urheilun ympärillä loisivalle pikkusieluiselle nationalismille. Hyvä! Toivottavasti myös Prahan MM-kisojen yleisö osaa kannustaa kaikkia joukkueita hyviin saavutuksiin ja antaa arvoa hävinneidenkin suorituksille.