Kulttuuri

Huippurumpali omaksuu
nopeasti uutta musiikkia

TS/Mari Männistö<br />Tunnettu brittirumpali Steve Washington piti Turun lyömäsoitinfestivaalilla rumpuklinikkaa ja opasti Sigyn-salissa turkulaisia opiskelijoita kapuloiden kieleen.
TS/Mari Männistö
Tunnettu brittirumpali Steve Washington piti Turun lyömäsoitinfestivaalilla rumpuklinikkaa ja opasti Sigyn-salissa turkulaisia opiskelijoita kapuloiden kieleen.

JARMO WALLENIUS

Huippurumpaleita ei tarvitse houkutella opetustehtäviin, sillä he tuntuvat olevan sitäkin varten miltei jatkuvasti iskussaan. Muistammehan, miten Weather Reportin Peter Erskine suorastaan pyysi päästä pitämään omaa rumpuklinikkaa, kun hän 1990-luvulla vieraili Turussa trumpetisti Kenny Wheelerin jazzin napasoittajista koostuneen kvintetin riveissä.

Tänään päättyvän Turun filharmonisen orkesterin isännöimän 3. lyömäsoitinfestivaalin yhteydessä pidettävien rumpu- ja lyömäsoitinklinikoiden yksi vetäjä on ollut arvostettu ja tunnettu englantilainen sessiorumpali Steve Washington , 42. Hän oli vielä pari vuotta sitteni mukana myös tunnetun skotlantilaisen Texas-pop-yhtyeen levyillä ja turneella.

- Olen syntynyt Jamaikalla, mutta muutin vanhempieni kanssa Englantiin, kun olin vuoden ikäinen. Sain ensimmäiset rumpuni 11-vuotiaana ja jo pari vuotta myöhemmin soitin ensimmäiset "ammattilaiskeikkani". Nykyisin teen paljon erilaisia rumpusessioita studioissa ja kiertueilla sekä vedän rumpu- ja lyömäsoitinkoulua Cheshiressä, luoteis-Englannissa, kertoo Steve Washington.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Synnyinmaastaan huolimatta Washington ei ole erikoistunut reggaen ja länsi-intialaisen musiikin soittoon, vaan pitää itseään 25 vuoden kokemuksellaan eräänlaisena yleisrumpalina. Hän kertoo sopeutuvansa yhtä hyvin bluesin, rockin, rhythm & bluesin kuin funkin ja jazzinkin soittoon.

1970-luvulla rumpali rytmitti mm. The Slits -punk-yhtyettä, seuraavalla vuosikymmenellä hänen työnantajanaan oli jousia ja jamaikalaista musiikkia yhdistänyt The Reggae Philharmonic Orchestra, laulajatar Whitney Houston jne. Suomessa Steve Washington on esiintynyt eteläafrikkalaisen trumpetistin Hugh Masekelan yhtyeen mukana Pori Jazzissa. Nykyisin rumpalilla on oma The Washington Lees Experiment -ensemble. Se on keskittynyt yhdistämään Jimi Hendrixin ja Steve Ray Vaughanin musiikkia.

- On ehkä yllättävää, mutta minun haastavimmat ja samalla miellyttävimmät soittokokemukseni liittyvät yhteistyöhöni pop-artisti Nick Kershawn kanssa. Kershawhan oli 1980-luvulla hyvin suosittu vokalisti, mutta seuraavalla vuosikymmenellä hän teki perin juurin mielenkiintoisempaa musiikkia sekä studiossa että konserttilavalla. Sain olla mukana molemmissa.

Steve Washington sanoo olevansa onnekas, koska hänen uransa on ehtinyt jatkua rytmimusiikkimaailmassa jo 25 vuotta. Samalla hän löytää siihen myös käytännölliset syyt. Washington on aina halunnut tehdä ennen levyttämistä ja kiertueita kotiläksynsä huolella. Hän on harjoitellut kulloisenkin ohjelmiston ja sävellykset yksinään jo kotonaan valmiiksi demoilta ja levyiltä.

Nopeana oppijana Washington on ollut haluttu ja edullinen sessiosoittaja studioissa.

- Rummunsoitossa ei ole olemassa mitään universaaleja luonnonlakeja, mutta lyömäsoittajan on kuunneltava tarkasti, mitä muut instrumentalistit hänen ympärillään tekevät. Soitto antaa rumpalille tavallaan takaisin sen, mitä hän siihen itse syöttää. Lyömäsoittaja siis ruokkii musiikkia.

- Latinalaisen musiikin ja jazzin yhdistelmä, niin sanottu latin jazz on clavensa eli vaihtuvien rytmikuvioidensa vuoksi vaikein musiikkityyli. Sen opettelemiseksi kannattaa etsiä aina käsiinsä hyvä opettaja. Latin jazzin sisälle ei pääse pelkästään rumpukirjoja ja -videoita tutkimalla tai musiikkia kuuntelemalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Steve Washington painottaa itse opetuksessaan kokonaisvaltaista ja kontrolloitua rumpujensoittoa, missä keskitytään sekä oikea-aikaiseen tempoon että grooveen. Samaten rumpalilla pitää olla hyvä ryhti, tasapaino, kapulakontrolli ja tietenkin itseluottamusta.

Tunnetun brittirumpalin omat suosikkilyöjät ovat kuin suoraan Weather Report -yhtyeen sukupuusta: Ngudu Chandler, Peter Erskine ja Omar Hakim . Heidän lisäkseen Washington kuuntelee mielellään Lenny Whitea, Dennis Chambersia ja Keeley Coburnia.