Kulttuuri

Näköispainos Kultalasta

Heinrich ZschokkenKultala oli ensimmäinen kirja, jonka Suomalainen Kirjallisuuden Seura julkaisi. "Hyödyllinen ja huvittava historia, yhteiselle kansalle luettavaksi annettu" ilmestyi vuonna 1834.

Nyt SKS on julkaissut teoksesta näköispainoksen. Esipuheen kirjaan on kirjoittanut dosentti /. Nide täydentyy myös valikoimalla aikalaisarvosteluja.

Kirjallisuuden Seuran perustajajäsen ja sihteeri Carl Niclas Keckman suomensi tämän vuonna 1817 saksaksi ilmestyneen ihanneyhteiskunnan kuvauksen. Saksalaissyntyinen kirjoittaja Heinrich Zschokke (1771 - 1848) oli kasvatuskysymyksissä ansioitunut yhteiskunnallinen vaikuttaja.

- Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle Kultala oli ensimmäinen julkinen näyttö toiminnastaan. Se oli eräänlainen ohjelmajulistus, jossa mielenkiintoisella tavalla yhdistyivät seuran niin kieleen kuin hahmottuvaan aatepohjaan liittyvät toiveet ja tavoitteet, mainitsee Irma Sulkunen teoksen esipuheessa.

Teoksesta otettiin 2 500 kappaleen painos. Kirja saavuttikin suuren suosion ja levisi kansan keskuuteen monina uusintapainoksina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sulkunen arvelee kirjan suosion perustuneen sen konkreettisuuteen ja elämänläheisyyteen. Samalla se antoi myös vision rikastumisen mahdollisuudesta ja maallisen vaurauden onnelasta.

Samalla kun lukija sai Kultalasta opastusta niin puutarhanhoidossa, ukkosenjohdattimen asentamisessa kuin lastenkasvatuksessakin, hänelle myös neuvottiin, miten pääomaa käytännössä kasvatettiin.

Kultala koostuu 30 lyhyestä luvusta, joissa seurataan päähenkilön, sodasta palaavan Toivosen ponnistuksia rappiolle joutuneen kotikylänsä johtamiseksi uudenaikaiseen sivistykseen ja taloudelliseen kehitykseen.

Zschokken vakaa usko kasvatuksen voimaan näkyy mm. siinä kuinka Toivosen opettamat lapset toimivat uuden tapakulttuurin malleina vanhemmilleen. He tuovat koulusta koteihin siisteyden ja hygienian vaatimukset, säästäväisyyden, järjestelmällisyyden ja nöyrän, sisäistyneen hurskauden.

"Me olemme ilolla ja monesti lukeneet tämän kirjan ja voimme sanoa, että se totuudessa on, mitä se lupaa olla, sekä hyödyllinen ja huvittava. Se, jolla on varaa, tekee siis hyvin, jos hän sen hankkii, sillä hyvät kirjat antavat viisautta ja valaisevat ymmärryksen", arvioi Sanan Saattaja Wiipurista kirjaa 23. toukokuuta 1835.

Kultalan näköispainos on julkaistu Suomalaisen Kirjallisuuden klassikoita -sarjassa.