Kulttuuri

Kritiikki kannustaa
sarjakuvapiirtäjää

LEHTIKUVA<br />Ville Tietäväinen sai Kritiikin kannukset toisesta sarjakuva-albumistaan.
LEHTIKUVA
Ville Tietäväinen sai Kritiikin kannukset toisesta sarjakuva-albumistaan.

Sarjakuvataiteilija Ville Tietäväinen , 33, sai Suomen arvostelijain liiton myöntämän Kritiikin kannukset -tunnustuspalkinnon toisesta sarjakuva-albumistaan Linnut ja meret .

Palkintolautakunnan mielestä albumi on täysipainoinen, kansainväliset mitat täyttävä tragedia, joka toimii moitteettomasti niin rakenteen, kerronnan kuin värinkäytönkin tasoilla.

- Hienovireinen Linnut ja meret nostaa Tietäväisen saman tien suomalaisen sarjakuvan valioliigaan, perusteluissa ylistetään.

Arvostelijain liitto on vuodesta 1962 antanut Kritiikin kannukset -tunnustuksen vuoden merkittävimmästä taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta.

Lautakunnan mukaan Tietäväinen on kehittynyt huimasti niin kertojana kuin piirtäjänä verrattuna vuonna 1996 ilmestyneeseen esikoiseensa Hymyilevään kuuhun , jonka hän teki yhdessä Harri Hannulan kanssa.

- Linnuissa ja merissä Tietäväinen kykenee poikkeuksellisella tavalla välittämään lukijalle suurkaupungin tilallisen kaaoksen elettynä ja ruumiillisena. Sarjakuvassa on harvoin käytetty akvarellia ja guassia yhtä hienovaraisen hallitusti, raati kehuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Linnut ja meret -albumi ( Tammi , 2003) sijoittuu Hongkongiin vuonna 1996. Siinä kulkee lomittain kaksi tarinaa, jotka risteytyvät toisiinsa traagisella tavalla.

Toinen tarina kertoo hongkongilaisesta nuoresta parista, joka haluaa päästä irti suvun ikeestä ja elää omalla tavallaan. Toisen kertomuksen pääosassa on vietnamilaissyntyinen pakolaisperhe, joka joutuu Hongkongin viranomaisten mielivallan kohteeksi.

Vuoden 2004 Kritiikin kannusten lautakuntaan kuuluivat kriitikot Kirsti Vanninen, Ville Hänninen, Hanna Johansson, Kai Kiviranta, Juri Nummelin, Marita Nyrhinen ja Päivi Taussi-Forsman. Palkinnoksi Tietäväinen sai hopeakannukset, jotka luovutettiin hänelle perjantaina Helsingissä.

Ville Tietäväinen on syntynyt Helsingissä vuonna 1970. Päätyökseen hän tekee grafiikkaa ja kuvituksia. Hän on valmistunut arkkitehdiksi vuonna 2000.

Linnut ja meret on aiemmin palkittu Grafia Oy:n kultahuippu-palkinnolla.